Знімати земельний мораторій можна щонайменше через рік — експерт

5 серпня 2019 111 0
Знімати земельний мораторій можна щонайменше через рік — експерт
Знімати земельний мораторій можна щонайменше через рік — експерт

Відкрити ринок землі в Україні має бути, але відкривати його «похапцем» не можна. На його підготовку має пройти мінімум рік. Про це заявив економіст Ігор Гарбарук, коментуючи ініціативу команди президента Володимира Зеленського повністю зняти або послабити мораторій на продаж сільськогосподарських земель до кінця 2019 р., передає obozrevatel.com.

За словами експерта, перед зняттям мораторію необхідно вирішити безліч питань.

«Земельний кадастр у нас повністю є? Ми чітко знаємо, де у нас земля? Скільки тієї землі? Кому вона належить? У нас є земельний банк? Є програми? Наприклад, той же фермер зможе взяти під хороший відсоток та інвестиційні зобов'язання гроші, щоб викупити землю?», — наголосив він.

Економіст закликав більш виважено підходити до такої важливої проблематики, як продаж земель с/г призначення.

«4 місяці (до кінця 2019 р. — ред.) — це мало. Думаю, на підготовку, вивчення цього питання, реалізацію якихось першочергових завдань, можна витратити 2020 р.», — зазначив він.

Лише в одній країні Європи — Білорусі — немає відкритого ринку землі. За словами Ігор Гарбарука, інші країни йшли цього досить довго, як мінімум останні 20 років.

«У них стабільні економіки, чіткі правила — які не тільки ретельно виписані, але і дотримуються. А ми сьогодні, з економічної точки зору, знаходимося внизу всіх європейських країн. І ми хочемо швидко розпродати всі підприємства, швидко розпродати всю землю? Похапцем такі проблеми не можна вирішувати», — наголосив економіст.

Виконано за допомогою Disqus