Інвентаризація землі є аксіомою

28 жовтня 2015 107 0
Інвентаризація землі є аксіомою
Мodi-fygovernance.blogspot.comІнвентаризація землі є аксіомою

В Україні необхідно провести інвентаризацію державної землі, вважає радник міністра внутрішніх справ України, директор сільгосппідприємства «Оріон А» Михайло Апостол, пише «Стіна».

За його словами, це дозволить нам оцінити: скільки землі у держави і що на ній зараз відбувається.

«Якщо перерахувати землі сільськогосподарського призначення в Україні, то виходить наступна арифметика: всього — 42 млн га, 30 млн га з них — розпаювання, а решта — у руках держави», — розповів експерт.

Михайло Апостол сказав, що 12 млн га поділені між різними міністерствами — аграрним, освіти, оборони, а також підприємствами та навчальними закладами.

«І якщо копнути, щоб зрозуміти, хто і що вирощує на цій землі, нічого не доб'єшся, а тільки час даремно буде витрачено. Облік і контроль за державною землею ніхто не вів десь років 10, а може і більше. Причина проста — сільське господарство було не у моді, мало хто сприймав цю галузь, як перспективну. Коли ж наші чорноземи і те, що на них виробляється, почало приносити істотний прибуток, в інвентаризації держземлі зацікавлених теж не знайшлося. Чому? Відповідь проста — це було невигідно тим, хто хотів збільшити свій добробут за рахунок державної власності», — переконаний він.

За його інформацією, на сьогодні 4 із 5 найбільших, зафіксованих правоохоронними органами хабарів, пов'язані саме з земельними відносинами. Левова частка державної землі сільгосппризначення зосереджена у руках Держземагентства, повноваження якого дозволяють здавати її в оренду без конкурсу — на свій розсуд, а також передавати наділи у безкоштовне користування.

«Два ці фактора щомісяця поповнюють кишені корупціонерів мільйонами гривень», — підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus