Мільйон гектарів землі залишиться недосіяними?

28 жовтня 2015 69 0
Мільйон гектарів землі залишиться недосіяними?
Кurkul.comМільйон гектарів землі залишиться недосіяними?

Близько 1 млн га площ, призначених під озимі, так і залишаться незасіяними, пише «АПК-Інформ».

Темпи нинішньої посівної значно відстають від торішніх. Станом на 26 жовтня аграрії засіяли озимими зерновими лише 82% від прогнозних площ, що становить трохи більше 6 млн га і на 1 млн га менше, ніж було засіяно на ту ж дату торік.

Причини відставання відомі: через осінню посуху, яка цього року відзначалася відразу і у ґрунті, і у повітрі, і у рівні ґрунтових і поверхневих вод, сіяти аграрії почали у середньому на два тижні пізніше, ніж у попередні роки. При цьому у ряді областей і районів поки одні господарства сіяли зерно у сухий ґрунт у надії, що незабаром підуть дощі, інші воліли спочатку їх дочекатися. У результаті, дощі в Україну прийшли лише у другій половині жовтня, коли на більшій частині країни оптимальні терміни для посіву вже закінчилися.

У результаті, вже сьогодні можна говорити, що близько 1 млн га площ, призначених під озимі, так і залишаться незасіяними і, у основному, це той мільйон, який розташований у найбільш посушливій, степовій зоні. Ще щось аграрії півдня і центру постараються засіяти, але, за словами начальника відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяни Адаменко, цей їхній труд буде практично марним.

«Так, ґрунт після недавніх дощів отримав достатню кількість вологи, але сіяти тепер пізно, оскільки якщо зерно і зійде, то вже не встигне набратися сил, щоб без втрат увійти у зиму і пережити її. Дуже невелике вікно для посіву, буквально кілька днів, залишається лише у деяких південних районах, але посівну у цілому це вже не врятує» — зазначила вона.

Посушлива осінь не тільки істотно загальмувала посівну кампанію, але і несприятливо позначилася на розвитку озимих, які аграрії все ж таки ризикнули посіяти. Практично повсюдно сходи нерівномірні, зріджені і недостатньо зміцнілі для того, щоб зустрічати холоди.

При цьому найбільш несприятлива ситуація складається з ячменем. Його на початок цього тижня було засіяно близько 0,6 млн га, або 61% від прогнозу. Звичайно, недосів можна буде надолужити навесні яровим ячменем, але врожайність нижча, а якість — гірша, ніж озимих сортів. Те ж саме можна сказати і про озиму пшеницю. Найкраще справи йдуть з житом — його встигли засіяти 90% від прогнозу, тільки от сам прогноз посівних площ зернової у цьому році на чверть менше торішнього.

Виконано за допомогою Disqus