Експерт прокоментував нові вимоги до меду

8 серпня 2019 347 0
Експерт прокоментував нові вимоги до меду
znatnymed.com

Нещодавно на сайті Мінагрополітики був опублікований Наказ про нові вимоги до меду. Експерти вважають його введення позитивним кроком. Про це Kurkul.com повідомив представник ТМ «Знатний Мед» Валерій Курейко.

«В цілому, введення вимог до меду є позитивним кроком. У нових нормах чітко визначені характеристики натурального квіткового (нектарного) меду — це мед, що вироблений з нектару квітів медоносних рослин медоносною бджолою. Мед не піддається ніякій обробці, без змішування з іншими продуктами, інгредієнтами та рідинами», — зауважив бджоляр із 30-річним досвідом Валерій Курейко.

При цьому, експерт відзначив, що потрібно ще багато зробити для донесення цієї інформації до виробників та споживачів, а також розробити організаційні заходи, механізми впровадження та контролю дотримання даних вимог. Під час впровадження варто звернутись до міжнародного досвіду.

Читати за темою: В Україні затвердили нові «медові правила»

«За кордоном є практика незалежного контролю якості меду та здоров’я бджіл з боку галузевих асоціацій. Бджоляр не займається ніякими довідками, пробами і аналізами — все це робить асоціація, якщо він є її членом. Пересувна лабораторія приїздить на пасіку, бере проби з будь-якого вулика, тут же робить аналізи і залишає результати під кришкою вулика. Навіть не потрібна присутність бджоляра. У нас, на жаль, все лягає на плечі пасічника, а сам процес потребує чимало часу, сил, тай й коштів», — відзначив він.

Виконано за допомогою Disqus