Потрібно змінити ставлення до захисту ринку гречки

28 жовтня 2015 49 0
Потрібно змінити ставлення до захисту ринку гречки
Кorusno.com.uaПотрібно змінити ставлення до захисту ринку гречки

Потрібно ввести виплати сільгоспвиробникам на гектар посіву гречки, зазначає доктор біологічних наук Любов Тараненко, пише «Урядовий кур’єр».

За її словами, щоб збільшити виробництво гречки, це потрібно робити терміново, з наступного маркетингового року.

«Потрібно змінити державне ставлення до захисту власного ринку гречки та підвищити професіоналізм і відповідальність керівників та спеціалістів у галузі гречаного виробництва», — вважає експерт.

На думку Любові Тараненко, керівництву Міністерства аграрної політики та продовольства України, з його схильністю до вирощування соняшнику, ріпаку, сої та кукурудзи, слід нагадати про рівень руйнації структури українських чорноземів цими культурами, а також те, що економічний ефект за показниками рентабельності та чистого прибутку виробництва гречки, що посідає третє місце після соняшнику та сої, вельми істотний.

«Не кажу вже про відповідальність за збереження життя і здоров’я нації. На жаль, міністерство навіть не забезпечило наявності у 2015 р. додаткових форвардних площ посівів на 60 тис. га», — зауважила вона.

Також експерт додала, що слід посилити інноваційну діяльність, фінансуючи науково-дослідні установи. Потрібно впроваджувати у виробництво нові сорти та вдосконалювати технології їх вирощування. Нині рівень потенційної врожайності новостворених сортів (3,5-4,9 т/га) не реалізується у виробництві насамперед через погіршення культури землеробства, недостатнього ресурсного забезпечення технологій вирощування.

«Не варто забувати, що гречку можна використовувати як додатковий резерв — пожнивні та повторні посіви, для цього створено ранньостиглі сорти з достатнім рівнем урожайності. А ще враховувати, що пізні посіви цієї медоносної культури значно збільшать виробництво лікувального гречаного меду, що є значним додатковим аргументом збільшення посівів гречки», — підсумувала Любов Тараненко.

Виконано за допомогою Disqus