Відкриття земельних реєстрів поставили під сумнів

29 жовтня 2015 93 0
Відкриття земельних реєстрів поставили під сумнів
Кvobzor.ruВідкриття земельних реєстрів поставили під сумнів

Доцільність повного відкриття земельних реєстрів викликає сумніви, таку думку висловила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська.

Про це йдеться у відповіді офісу омбудсмена на запит «Українських новин», пише «Українська правда».

Експерт вважає надмірним обсяг інформації про власників земельних ділянок, яка стала доступна стороннім особам при відкритті реєстру.

За її словами, оприлюднення інформації про фізичну особу — її персональні дані — відповідає вимогам законодавства у сфері захисту персональних даних. У той же час, незважаючи на законність самого факту відкриття такої інформації, існують певні проблеми зі складом тих персональних даних, які мають відкритий режим.

«Передбачений законом України «Про Державний земельний кадастр» склад персональних даних власника земельної ділянки, який повинен бути оприлюднений щодо певної мети обробки персональних даних, є надмірним. Це ім'я, прізвище, по батькові, номера та серії паспорта громадянина України, реквізити документа, що посвідчує особу», — зазначає експерт.

Також наголошує, що оприлюднення прізвища, імені та по батькові власника землі буде достатнім для досягнення певної мети поширення персональних даних.

В офісі Валерії Лутковської повідомили, що у зв'язку з цим існує необхідність внесення зміни до закону «Про Державний земельний кадастр», а саме: звузити перелік персональних даних власників (користувачів) земельних ділянок, які є відкритими і можуть бути оприлюднені.

«Що стосується складу персональних даних, які є відкритими в інших реєстрах, законодавець не визначив їх чіткого переліку», — додають в офісі експерта.

Валерія Лутковська закликає розробників підзаконних актів особливо зважено підходити до визначення складу персональних даних, які будуть відкриті для третіх осіб, і враховувати вимоги законодавства про захист персональних даних.

Виконано за допомогою Disqus