Молочна сировина продовжує дорожчати

20 серпня 2019 238 0
Молочна сировина продовжує дорожчати
pixabay.comМолочна сировина продовжує дорожчати

Ціна на сире молоко у першій половині серпня продовжила своє зростання. При цьому ціна молока, виробленого в господарствах населення, стабілізувалася. Про це повідомляє «Інфагро».

Читати за темою: MLK PWR ― сила молока, або Нетрадиційний бізнес-проект на Київщині

Але основну частку в загальному обсязі сировини, що купується на переробку, займає молоко сільгосппідприємств.

За даними Держстату, на початок серпня поголів'я корів в Україні скоротилося на 4,4%, при цьому більш негативна динаміка саме по сільгосппідприємствам, — - 4,8%.

Виробництво молока за сім місяців скоротилося на 3,4% (- 1,1% у сільгосппідприємствах, і - 4,3% —у господарствах населення).

В цілому, ринок недоотримує великі обсяги молока в порівнянні з минулим роком, це і стало основною причиною цінового ажіотажу на сировинному ринку в липні і на початку серпня. Підігріли ж дефіцит високомаржинальні експортні контракти з окремими компаніями, яким в короткій перспективі потрібні були додаткові обсяги якісної сировини.

У підсумку, в середині серпня за великі обсяги молока виробники отримували більше 10,00 грн/кг, закупівельний ринковий діапазон на фермерську сировину становить 9,10-10,45 грн/кг, хоча в окремих випадках є контракти поза позначеними рівнів.

Молоко населення продається переважно в рамках 5,0-5,5 грн/кг, подальше зростання упирається в ринкову вартість недорогих біржових товарів: масла, СОМ, СНМ і сирного продукту.

В середині серпня молоко сільгосппідприємств ще подорожчає, але не так значно, як це спостерігалося на початку місяця.

У другій половині серпня ажіотаж однозначно піде з ринку сирого молока України.

Виконано за допомогою Disqus