На Волині стартували картопляні жнива

25 серпня 2019 287 0
На Волині стартували картопляні жнива
freepik.comНа Волині стартували картопляні жнива

На Поліссі активно розпочалось копання картоплі на присадибних ділянках та у господарствах, повідомляє сайт «Волинські новини».

Заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції, кандидат біологічних наук Оксана Пузняк пояснює раннє копання бульби тим, що у регіоні висаджують ранні та середньоранні сорти. Точним орієнтиром для збору врожаю є картоплиння. Якщо воно зелене, поспішати не варто. Якщо посохло, треба заглянути під кущ, чи відокремилися картоплини від коріння куща. Після того, як викосили город, слід почекати 10 днів, доки бульба «дозріє». Під час цього процесу грубіє шкірка на бульбі, припиняються процеси росту. Також науковець радить утриматись від копання бараболі у спеку. Це спричиняє підв’явання бульби.

Щодо прогнозу врожайності, то він невтішний. Науковці прогнозують, що цього року буде найнижчий врожай картоплі за останні 5 років.  А от в голова Союзу українського селянства Іван Томич стверджу, що урожай бульби буде найнижчим за останні 10-15 років. На це вплинули кліматичні умови: сухий травень, спекотний червень. Не виключено, що кілограм товарної бульби коштуватиме до 18 гривень за кілограм.

Виконано за допомогою Disqus