Найвища вартість оренди зафіксована на Кіровоградщині

25 серпня 2019 284 0
 Найвища вартість оренди зафіксована на Кіровоградщині
Найвища вартість оренди зафіксована на Кіровоградщині

За І півріччя 2019 року середня вартість гектара оренди, досягнута на електронних земельних торгах (аукціонах), склала по Україні 4,4 тис. грн або 26,6% від нормативної грошової оцінки (НГО). З такими даними познайомила заступниця директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Ольга Ходаківська.

За результатами досліджень науковців Інституту аграрної економіки, найвища вартість оренди одного гектара сільськогосподарських угідь державної власності зафіксована на Кіровоградщині – 8,4 тис. грн, а найнижча – 0,9 тис. грн – на Закарпатті.

«У центральному регіоні окрім Кіровоградщини, найбільше за право оренди державних земель платили на Полтавщині (7,5 тис. грн), Вінниччині (7,3 тис. грн) та Черкащині (5,4 тис. грн). На Хмельниччині вартість оренди одного гектара сільгоспугідь державної власності виявилася на рівні середньої по країні – 4,4 тис. грн. Найдешевшим у регіоні стало право оренди сільгоспземель на Дніпропетровщині – 2,4 тис. грн/га», – зазначила експерт.

Ольга Ходаківська пояснює, що вартість оренди залежить від попиту на землю, рівня конкуренції, виду сільськогосподарських угідь – рілля, сінокоси, пасовища або багаторічні насадження, якісного стану земельних ділянок, рівня обізнаності потенційних покупців. 

Щодо інших регіонів, то на півночі України найдорожчим гектар орендованих державних угідь є на Київщині – 4,8 тис. грн. Дешевша оренда на Чернігівщині (3,6 тис. грн) та Житомирщині (3,5 тис. грн).

Вартість права оренди на землі сільськогосподарського призначення державної власності на сході коливається у межах 2-4 тис. грн/га, що нижче середнього рівня по країні. У Сумській та Луганській областях вона є однаковою – по 3,0 тис. грн/га. У Харківській області гектар орендованих угідь вдалося виторгувати за 4,0 тис. грн, а у Донецькій – за 2,0 тис. Грн.

У західному регіоні України найвища вартість прав оренди, набутих на електронних земельних торгах, не перевищила середнього значення по країні й становила 4,3 тис. грн/га на угіддя на Івано-Франківщині. У Чернівецькій і Львівській областях вартість виявилася однаковою і становить 3,9 тис. грн/га, Тернопільській – 2,8 тис. грн/га, Волинській – 1,6 тис. грн/га, Рівненській – 1,2 тис. грн/га. Найнижчою серед областей даного регіону вона є у Закарпатській – 0,9 тис. грн/га.

На півдні висока вартість оренди в Одеській області – 6,6 тис. грн, що у 1,5 рази перевищує середній показник по країні. На Миколаївщині вона наразі становить 3,9 тис. грн, Херсонщині – 2,4 тис. грн, а у Запорізькій області – 2,2 тис. грн/га.

Виконано за допомогою Disqus