МЕРТ може знищити конкуренцію на ринку добрив — фермер

24 серпня 2019 2031 0
МЕРТ може знищити конкуренцію на ринку добрив — фермер
rbc.ua

Якщо в результаті проведеного розслідування МЕРТ прийме рішення про обмеження імпорту добрив в Україну, то це знищить конкуренцію на ринку міндобрив. Відповідно вітчизняні виробники самостійно формуватимуть занадто високі ціни на свою продукцію.

Про це в ексклюзивному коментарі Kurkul.com розповів співзасновник СФГ «Мрія» Артем Малєс із смт Троїцьке Луганської області.

«Коли Україна обмежить імпорт добрив, то у нас просто не буде конкуренції у цій сфері і Дмитро Фірташ (засновник хімічного холдингу OSTCHEM — ред.) ставитиме такі ціни на добрива свого виробництва, що нам, агровиробникам буде просто невигідно працювати на землі. Два роки тому вже був схожий стрибок цін на вітчизняні добрива: 1 т продавали по 20 тис. грн, а зараз вона коштує близько 11 тис. грн...»,  — каже фермер.

Однак, на думку Артема Малєса, поки немає остаточного рішення МЕРТ, зважати на такі заяви не варто, адже це виглядає як спроба маніпуляцій на ринку добрив.

«Проблема в тому, що складних добрив із фосфором, калієм та азотом в Україні практично не виготовляють. У нас виготовляють, в основному, селітру, карбамід, КАС. Усі важливі добрива в нашу країну імпортують із-за кордону — Європи, Росії та Казахстану. Тобто у нас фактично немає альтернативи»,  — каже фермер.

Артем Малєс переконаний: навіть якщо хтось із вітчизняних виробників запустить виробництво складних добрив, то все одно їм доведеться імпортувати деякі складові, наприклад, калійну сіль.

«Біля нас поряд стоїть Сєвєродонецьке об'єднання «Азот» і там би могли виробляти потрібні добрива, але в них немає своєї сировини. Тож навіть для виробництва добрив в Україні частину сировини все одно будуть ввозити з-за кордону»,  — розповідає Артем Малєс.

Виконано за допомогою Disqus