Введення мита на дизпальне суттєво ускладнить роботу агрофірм — думка

29 травня 2020 356 0

Підвищення акцизу на скраплений газ та введення мита на імпортне дизпальне призведе до зростання цін на заправках та сприятиме монополізації ринку.

Здорожчання пального, у свою чергу, ускладнить роботу аграріїв та може спричинити суттєве здорожчання агропродовольства і навіть продуктові кризи в Україні, пише ГлавКом

Про це заявив економіст Олександр Охріменко.

«Що стосується конкретно пального, що вводиться обмеження. Зараз сильно ціни в Україні не ростуть, тому що чим більша конкуренція. Щобільша можливість купити, тим нижчі ціни. Якщо вводяться обмеження, і в результаті зменшується можливість конкурентної боротьби, то за таких умов ми побачимо найближчим часом зростання ціни того ж скрапленого газу. Бо в такому випадку, по-перше, зменшиться кількість постачальників, а ті, які залишаться, побачать, що конкуренція менша і піднімуть ціни», — сказав Олександр Охріменко.

Експерт також наголосив, що таким рішенням уряд фактично підтримає монополістів на ринку пального.

«Уряд наш замість того, щоб розвивати конкуренцію, створює монополістів. А будь-який монополіст однозначно піднімає ціни», — заявив експерт. 

Нагадаємо, раніше Мінекономіки планувало ввести квоти на імпорт мінеральних добрив, що, на думку, аграріїв призвело б до монополізації ринку та здорожчання цієї продукції. Днями фермери протестували під Кабміном із вимогою відмінити квоти на добрива.

Виконано за допомогою Disqus