Урожайність кукурудзи при посіві 16 км/год з Precision Planting — 11 т/га

27 серпня 2019 166 0
Урожайність кукурудзи при посіві 16 км/год з Precision Planting — 11 т/га
Kurkul.com

Результати Massey Ferguson Crop Tour стали відомими на Полтавщині. Дослідження показали, що урожайність кукурудзи і соняшнику однаково висока на швидкості 8 і 16 км/год — 2,5 т/га у соняшника і 10,9 т/га у кукурудзи. Оптимальною глибиною для посіву є 5-6 см із автоматичним притискним зусиллям DeltaForce. Так, соняшник показав урожайність 2,98 т/га, а кукурудза — 10,88. Погана сингуляція зменшує врожайність на 5-7%.

Теоретичну урожайність посівів сівалкою Massey Ferguson 9108VE, обладнану на виробництві рішеннями Precision Planting, повідомили під час спільного Дня поля «Бізон-Тех» та «Лімагрейн-Україна». Наприкінці травня на полі СВК «Великобагачанське» посіяли демо-ділянки кукурудзи та соняшнику, де тестували різну глибину посіву, притискне зусилля, швидкість посіву та сингуляцію.

«На ділянках з різними налаштуваннями DeltaForce ми бачимо, що при надлишковому притискному зусиллю, як і недостатньому кукурудза демонструє себе трохи пригніченою у порівнянні з DeltaForce в автоматичному режимі. Коли ми зробили надлишковий тиск, насінина потрапила трохи глибше і багато енергії втратила на те, щоб прорости. Коли ж ми насінину поклали дуже близько до поверхні, то її, по-перше, змістило або навіть змило, коли були зливи, по-друге, вона недостатньо отримує пожнивних речовин. А в автоматичному режимі байдуже, яка була передпосівна підготовка, який рельєф поля, то поставивши, наприклад, 150 кг на секцію, цей тиск буде завжди витримуватися», — розповів керівник проекту «Точне землеробство» компанії «Бізон-Тех» Дмитро Граца.

Кукурудза, яку посіяли на швидкості 8 км/год і 16 км/год показала практично однакову теоретичну урожайність. За словами фахівця, для отримання найкращого врожаю варто сіяти на швидкості не більш 8-12 км/год. За більшої швидкості можуть виникати пропуски і подвоєння. Але завдяки рішенню SpeedTube від Precision Planting якісний посів доступний і на більш високій швидкості.

На цій демоділянці оптимальну глибину показав посів на 5-6 см у соняшника і близько 7 см у кукурудзи. Фахівець AGCO з посівної та ґрунтообробної техніки Борис Онищенко, пов'язує це з тим, що кукурудза отримала більше вологи саме на тій глибині, зважаючи на умови Полтавщини, яка вже стає зоною степу. Але він говорить, що здебільшого на Massey Ferguson Crop Tour у всьому світі саме глибина 5-6 см дає найкращі результати по врожайності.

«Штучно спотворена сингуляція демонструє нам, що ми недоотримаємо врожайність десь відсотків 5-7. І це щонайменше, те, що ми можемо бачити зараз. Ми говоримо зараз про теоретичну урожайність. Хороша сингуляція на соняшнику показала 2,98 т/га, а погана — 2,53. На кукурудзі ж хороша показала 11,36 т/га, а погана — 10,96. Похибка може бути більшою, але про це будемо говорити вже після збирання врожаю», — розповів Дмитро Граца.

Фахівець «Бізон-Тех» погоджується із колегою із AGCO Крісом Хартером, що рішення Precision Planting зможуть окупити себе за умови, що сівалка, на яку вони встановлені, буде працювати всю посівну кампанію; і залежить від того, скільки вони принесли додаткової врожайності; яка ринкова вартість кукурудзи і соняшника. Зазвичай,  господарство що сіє такою сівалкою  від 200 га за сезон, може очікувати на окупність цієї інвестиції протягом першого року.

Крім того, під час заходу аграрії могли побачити як дозріли різні гібриди соняшнику і кукурудзи селекції Limagrain, зважаючи на кліматичні умови на Полтавщині. Також відвідувачі дня поля ознайомилися із засобами захисту «Океан Інвест» та результатами їх дії на демо-ділянках.

Далі День поля Massey Ferguson Crop Tour вирушає за результатами на поле господарства «Агроінвест Холдинг», що в с. Старовірівка на Харківщині. Захід відбудеться 29 серпня, де компанія АМАКО проведе демонстрацію техніки Massey Ferguson на базі агропідприємства.

 

Виконано за допомогою Disqus