В Україні суттєво подешевшала цибуля

29 серпня 2019 678 0
В Україні суттєво подешевшала цибуля
pixabay.com

В Україні суттєво знизилась ціна цибулі. Зниження за тиждень досягло 20%. Наразі в Херсонській області купити овоч можна дешевше 5 грн/кг ($0,2/кг). Повідомляє EastFruit.

Проте, роком раніше, в цей же час, ціни на цибулю були нижче і коливалися в межах $0,14-0,15/кг. Таким чином наразі українські фермери продають цибулю в середньому на 40% дорожче, ніж роком раніше.

«Порівняно висока ціна на цибулю в даний момент обумовлена ​​виключно тим, що всі наразі прагнуть закласти цибулю на зберігання, очікуючи повторення торішнього сценарію ціноутворення», — зауважив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ОНН (ФАО) Андрій Ярмак.

Читати за темою: Сезон стане випробуванням для виробників цибулі — думка

За словами керівника проекту АПК-Інформ: овочі і фрукти Олександра Хорева, ціни на цибулю далеко не завжди ростуть під час зберігання. Більш того, в середньому раз в 3-4 р. українські оптові ціни на цибулю в середині квітня виявляються нижчими, ніж під час його закладання на зберігання.

«У ці роки найбільші гроші втрачають перекупники цибулі, які не мають власного виробництва. Вони закуповують цибулю за готівку у фермерів, платять за оренду сховищ протягом 7-8 місяців, а потім, дуже часто, викидають до половини продукції на смітник, реалізуючи залишки з сильним дисконтом до закупівельної ціни», — ппояснив експерт.

Директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва, прогнозує, що ціни на цибулю в найближчі тижні будуть потроху знижуватися під тиском просування збирання і зростання пропозиції продукції.

 

Виконано за допомогою Disqus