На аукціонах передали в оренду 518 земельних ділянок

31 жовтня 2015 103 0
На аукціонах передали в оренду 518 земельних ділянок
Latifundist.comНа аукціонах передали в оренду 518 земельних ділянок

В Україні за дев’ять місяців 2015 р. на земельних аукціонах передали в оренду 518 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. Про це заявив голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк, пише прес-служба інстанції.

За його словами, загальна площа цих земель склала 11,96 тис. га. Щорічно місцеві бюджети отримуватимуть понад 16,29 млн грн орендної плати.

«Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру підвищує прозорість у сфері земельних відносин, реалізуючи право розпорядження землями через механізм аукціонів. Практика відкритих земельних торгів є обов’язковою при продажу прав оренди на землі сільгосппризначення державної власності. За статистикою, під час аукціону плата за користування землею значно збільшується, іноді — у декілька разів», — зазначив посадовець.

На його переконання, земельні аукціони — найбільш прозорий та доцільний з економічної точки зору механізм розпорядження землею. Відкрита конкуренція сама по собі нівелює корупційні ризики.

«За даними моніторингу Держгеокадастру, місцеві бюджети у середньому отримують у три рази більше коштів, ніж витрачають на організацію торгів», — інформує Максим Мартинюк.

Посадовець констатував, що найбільш активними були земельні аукціони на Волині – з початку року на торгах інвесторам віддали у користування 83 ділянки загальною площею 2,25 тис. га з річною орендною платою 1,62 млн грн, на Тернопільщині – 72 ділянки площею 1,36 тис. га на суму 1,96 млн грн, на Львівщині – права оренди на 66 ділянок площею 1,87 тис. га на суму 3,81 млн грн, на Харківщині – права оренди на 64 ділянки площею 595,15 га на суму 562 тис. грн.

«Практика проведення земельних торгів показала високу динаміку підвищення вартості орендної плати в абсолютній більшості областей України. Так, наприклад, у Хмельницькій області початкова ставка оренди земель збільшилася в результаті торгів на 269%, Черкаській — на 252%, Львівській — на 162%, Житомирській — на 103%», — повідомив експерт.

Також він додав, що жоден аукціон не був проведений в Івано-Франківській, Одеській та Київській областях.

Виконано за допомогою Disqus