Внутрішні ціни на яблука зростуть через відміну заборони на експорт до ЄС

6 вересня 2019 160 0
Внутрішні ціни на яблука зростуть через відміну заборони на експорт до ЄС
Внутрішні ціни на яблука зростуть через відміну заборони на експорт до ЄС

Єврокомісія скасувала для України рішення про заборону експорту до ЄС овочів і фруктів як небезпечних для здоров'я людей. Експерти переконані, що це врятувало виробників від багатомільйонних втрат. Але не зіграло на руку покупцям на внутрішньому ринку. Ціни знижуватися не будуть. Про це повідомляє «Сегодня».

«Ринок ЄС важливий для наших садівників, хоча він не найбільший. У сезоні 2018/19 рр. до ЄС було продано близько 6 тис. т. Якби поставки не розблокували, втрати садівників становили б до $5 млн, або 15% всієї експортної виручки. До 4$ млн втратили б виробники томатів, перцю, баклажанів і т. д., але це аж 50% їх експорту», — зазначив економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак.

Тим часом, експерти ринку прогнозують сезонне зниження цін на фрукти та овочі в Україні, передусім на яблука, але воно буде недовгим.

«У вересні варто очікувати здешевлення яблук в роздробі на 20-25%, або на 4-5 грн/кг, до 12-20 грн/кг за сортові, ще на 1-2 грн/кг подешевшають сорти, які не можуть довго зберігатися. Груші і так не подешевшали б (зараз 35-50 грн/кг), оскільки і експорт їх малий, і урожай цього року невисокий», — повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, на думку заступника голови ФГ «Гадз» Олега Грицака, ціни на яблука цього року зростуть у кілька разів через поганий врожай.

А ось на ціну польових овочів, передусім помідорів, заборона на експорт не впливав, роз'яснив експерт, оскільки вони йдуть лише на внутрішній ринок.

Виконано за допомогою Disqus