Тарас Висоцький: кредити для фермерів під 3% — реальність

17 вересня 2019 372 0
Тарас Висоцький: кредити для фермерів під 3% — реальність
Kurkul.comТарас Висоцький: кредити для фермерів під 3% — реальність

Висока вартість залучення фінансування змушує багатьох аграріїв не підтримувати реформу, адже в них немає коштів щоб стати повноцінним учасником ринку. Для задоволення попиту аграріїв на дешевий кредитний ресурс планується запровадити програму здешевлення відсотків за кредитами залученими для купівлі землі. Цією інформацією поділився заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань агрополітики Тарас Висоцький під час заходу «Земельне віче — як ринок бачить цивілізований вільний ринок землі в Україні: ризики/можливості, присутність іноземців та доступ до кредитів».

Дискусію організував активіст земельної реформи, депутат парламенту 8-го скликання Олексій Мушак.

«Скористатися такою програмою можуть господарства, що мають відповідну фінансову звітність та відсутність заборгованості зі сплати податків, а відсотки компенсуються після сплати господарством їх в банку. На цю програму підтримки планується виділити 4,4 млрд грн. у 2020 році. Цього буде більш, ніж достатньо для задоволення попиту аграріїв у перший рік», — зазначив Тарас Висоцький.

Читати за темою: Як виглядатиме земельна реформа в Україні — інтерв’ю Миколи Сольського.

За словами Тараса Висоцького, облікова ставка НБУ наразі становить 17%. Фактично, при залученні с/г товаровиробником кредиту під 20%, після компенсації облікової ставки кредит йому коштуватиме всього 3%, що є цілком європейським рівнем та менше, ніж орендна плата, яку господарство вже платить.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою