Фермерам бракує коштів на інновації

4 листопада 2015 93 0
Фермерам бракує коштів на інновації
Кurkul.comФермерам бракує коштів на інновації

Основними проблемами розвитку фермерського господарства України є відставання від сучасних тенденцій запровадження інноваційних технологій ведення сільського господарства.

Про це сказав кандидат економічних наук, керівник Центру стратегічних досліджень агропромислового розвитку Сумського національного аграрного університету Олександр Маслак, пише «Агробізнес сьогодні».

За його словами, нові технології та технічне забезпечення виробничих процесів є недоступним для більшості фермерів через їх дорожнечу. Фермери мають обмежене фінансове забезпечення своєї діяльності, якого ледве вистачає для придбання необхідних ресурсів для нового циклу виробництва. У свою чергу, перехід на більш вищий рівень господарювання передбачає додаткове залучення коштів.

«Можливістю залучення фінансовими ресурсами є банківське кредитування. Проте умови кредитування у нинішній період економічної та політичної нестабільності у державі є мало привабливими для фермерів. Ставки кредитування банківських установ з супутніми послугами перевищують 30% річних. Для порівняння: за підсумками 2014 р. рівень рентабельності виробничої діяльності фермерів становить 29,6%. Тобто залучення банківського кредитування виявиться додатковим фінансовим тягарем для фермерів», — розповідає експерт.

На його думку, більш прийнятими для фермерів є державні програми виділення цільових коштів для придбання техніки, обладнання, будівництва виробничих та обслуговуючих об’єктів. Проте такі програми в останні роки не фінансуються, або виділених з бюджету коштів не достатньо для забезпечення потреб таких суб’єктів господарювання.

«Торік фермери отримали за рахунок бюджетних дотацій та податку на додану вартість 34,4 млн грн, що становить 1,1 тис. грн у розрахунку на одне господарство», — підсумував Олександр Маслак.

Виконано за допомогою Disqus