Україна не використала свого потенціалу за час дії земельного мораторію — Радченко

1 жовтня 2019 532 0
Україна не використала свого потенціалу за час дії земельного мораторію — Радченко
Kurkul.comУкраїна не використала свого потенціалу за час дії земельного мораторію — Радченко

За 17 років, поки в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, країна втрачає свій потенціал. І перш за все, страждають фермери. Про це повідомив керівник ПАТ «Аграрний фонд» Андрій Радченко у блозі на zn.ua.

«Перш за все, фермери знаходяться в патовій ситуації, коли потрібні їм землі можна тільки орендувати. Але для певних видів діяльності з тривалим інвестиційним горизонтом (садівництва, ягідних, квітів та інших) покупка землі і 100-відсоткове право власності на неї є обов'язковою складовою», — зазначив Андрій Радченко.

За його словами, у нашій правовій системі будь-якої орендний договір можна з легкістю розірвати, і тоді фермер зазнає суттєвих збитків, втративши свої інвестиції в насадження.

«Другий за важливістю штучний бар'єр — це блокування доступу аграріїв до кредитних ресурсів. Основний актив фермерів — земля — не може використовуватися в якості застави. Таким чином, отримати кредит можуть тільки вже усталені великі фермерські господарства, інші учасники ринку повністю відрізані від кредитних грошей», — наголошує голова Аграрного фонду.

Таким чином, за його словами, кумулятивний приріст цін на землю в Східно-європейському поясі країн, що відображає її прибутковість як бізнес-одиниці, в порівнянні з 2003 р, склав 208%. При цьому, на відміну від «старої Європи», основним фактором зростання цін виступило збільшення врожайності (в середньому на 53%) і поліпшення структури виробництва в бік складних і дорогих культур. Земля, де росте пшениця першого сорту, набагато дорожче аналогічної з фуражними видами, не кажучи про високомаржинальні підгалузі рослинництва.

Виконано за допомогою Disqus