Уряд оприлюднив плани щодо ринку землі на найближчі 5 років

30 вересня 2019 1050 0
Уряд оприлюднив плани щодо ринку землі на найближчі 5 років
Kurkul.comУряд оприлюднив плани щодо ринку землі на найближчі 5 років

Уряд презентував свою програму розвитку на наступні 5 років — законопроект №2186. Він зареєстрований на сайті парламенту. Більше про це читайте у матеріалі на AgroPolit.com.

Програма складається із 17-ти розділів. Видання проаналізувало положення, які стосуються у ньому агросектору та сільських територій.

Зокрема, у розділ №7 (Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства) визначено ряд цілей, які стосуються АПК.

Ціль 7.1 — про розпорядження майном, землею.

Через дію мораторію на продаж с/г землі українці отримують на 40% меншу ціну за розпорядження своєю власністю, продуктивність та ефективність використання землі залишається низькою.

Що пропонується?

  • Ми скасуємо мораторій на обіг земель сільськогосподарського призначення. Як результат, ефективність та продуктивність використання с/г земель зростатиме до 6% щороку за рахунок підвищення рівня економічної конкуренції. Земельний ринок запрацює з 1 жовтня 2020 р., що, зокрема, призведе до збільшення вартості оренди за 1 га в середньому по країні з 1 700 грн у 2018 р. до 4 000 грн у 2024 р.
  • Ми проведемо дерегуляцію з питань землеустрою, вирівняємо податки на землю, введемо запобіжники проти земельного рейдерства та запровадимо сучасну інфраструктуру просторових даних. 100% відомостей  про земельні ділянки буде внесено до Державного земельного кадастру до кінця 2020 р. Це зробить земельний ринок ефективним та прозорим для громадян та бізнесу.
  • Ми надамо державну фінансову підтримку фермерам на купівлю землі сільськогосподарського призначення та розвиток свого бізнесу. Під час купівлі менше 500 га землі фермери матимуть можливість отримати дешевий кредитний ресурс за ставкою, що не перевищує рівня інфляції.

Ціль  7.2 — безпечність продуктів харчування.

Ціль 7.6 — експорт.

Ціль 7.7 — протидія монополіям. 

Виконано за допомогою Disqus