Зняття мораторію на землю призведе до спаду економіки — думка

10 червня 2015 12 0
Зняття мораторію на землю призведе до спаду економіки — думка
112.uaЗняття мораторію на землю призведе до спаду економіки — думка

У разі зняття мораторію на продаж землі з 1 січня 2016 р. ринок зможе запрацювати не раніше кінця весни — початку літа 2016 р., повідомляє сайт «Главкому».

Цей період буде характеризуватися спадом в економіці і вкрай низьким рівнем соціального забезпечення більшості громадян України.

Це буде підштовхувати їх до швидкої реалізації земельних ділянок. Аналогічна ситуація складатиметься і навколо землі державної і комунальної власності.

Представники українського агробізнесу не матимуть коштів для того, щоб викупити орендовані ними землі. Це стосується не тільки великих агрохолдингів, які сьогодні мають значні боргові зобов'язання, а також і невеликих господарств і фермерів.

Кошти для викупу земель матимуть лише два типи інвесторів. Перший — це іноземний капітал. Другий — це спекулятивний капітал, що має доступ на зовнішні ринки запозичення, представники якого згодом будуть намагатися перепродати землю іноземним компаніям.

«Це кардинально змінить співвідношення сил на внутрішньому ринку й приведе до масового продажу бізнесу з боку українських інвесторів, банкрутства, в кращому випадку — до короткочасного падіння виробництва та експорту продукції агропромислового комплексу на період переділу ринку. Це є дуже небезпечним сценарієм для економіки в цілому, де АПК відіграє і відіграватиме домінантну роль», — пише сайт.

Виконано за допомогою Disqus