Половина с/г земель в Україні залишаються у стані посухи

4 жовтня 2019 144 0
Половина с/г земель в Україні залишаються у стані посухи
Kurkul.comПоловина с/г земель в Україні залишаються у стані посухи

Станом на 30 вересня, за оцінками експертів Укргідрометцентру, близько половини площ залишається у стані посухи. Про це повідомляє «АПК-Інформ».

 В цілому протягом третьої декади вересня на всій території України зберігалися несприятливі агрометеорологічні умови для сівби і початкового росту озимих внаслідок жорсткої повітряно-ґрунтовою посухи. Укргідрометеоцентру.

«У центральних і південних областях сумарної кількість опадів як за декаду, так і за місяць не вистачило б для припинення посухи. Верхні шари грунту залишалися сухими до кінця місяця. За оцінками агрометеорологів, на території Полтавської, Черкаської та прилеглих районів інших областей, більшості районів південних областей, протягом вересня запаси продуктивної вологи в шарі 0-10 см на площах, призначених під сівбу озимих культур, і на вже засіяних площах були відсутні зовсім», — розповіли в Укргідрометеоцентрі.

При цьому з випаданням дощів ситуація змінилася на краще на тих територіях, де їх кількість склала 15-20 мм і більше. Зокрема, це західні, північні, північно-східні області, де відбулося припинення грунтової посухи. Так, на цих територіях опади зрошували верхні шари грунту, відповідно, покращилися умови для проростання зерна і формування сходів озимих на вже засіяних площах.

Виконано за допомогою Disqus