Науковці оцінили стан посівів озимих культур в Україні

8 жовтня 2019 729 0
Науковці оцінили стан посівів озимих культур в Україні

В Україні триває сівба озимих культур, на раніше засіяних площах відмічається проростання зерна та утворення сходів, місцями у центральних та південних областях спостерігається утворення вузлових коренів та третього листка озимої пшениці. Повідомляє SuperAgronom.com.

Згідно даних агрометеорологічного огляду НААН, на окремих площах Дніпропетровської, Харківської, Миколаївської та Херсонської областей насіння пшениці озимої через дефіцит опадів не проростало впродовж 12-16 днів. Місцями у Сумській області відмічається пошкодження сходів.

Як зазначили в Інституті сільського господарства Полісся НААН, попри те, що уже закінчилися оптимальні строки посіву озимих культур, через малосприятливі умови вологозабезпечення, які склалися нинішньої осені, на кінець вересня на території Житомирської області засіяно менше половини запланованих площ. На площах, де сівба проводилася у період посухи, відмічено в основному зріджені, нерівномірні сходи.

Читати за темою: Похолодання спричинило заморозки на поверхні грунту

В ріпаку озимого триває утворення листової розетки. Стан рослин, що зійшли, переважно добрий, місцями у західних областях — незадовільний через дефіцит вологи.

На думку вчених після появи повних сходів, але до фази кущіння, необхідно провести моніторинг посівів — зробити підрахунок густоти — кількості рослин на одиницю площі (оптимальна густота — не менше 350-400 рослин/м²). Повне осіннє обстеження треба провести перед припиненням вегетації, що дозволить визначити корективи технологічного характеру у весняний період.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.

Виконано за допомогою Disqus