Юрій Альпаков самовільно призначив себе гендиректором Укрдержфонду підтримки фермерів

17 жовтня 2019 349 0
Юрій Альпаков самовільно призначив себе гендиректором Укрдержфонду підтримки фермерів
agronews.uaЮрій Альпаков самовільно призначив себе гендиректором Укрдержфонду підтримки фермерів

Юрій Апальков, який раніше виконував обов’язки керівника Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, сам себе призначив генеральним директором підприємства. Про це свідчить указ Укрдержфонду №91-к., передає agronews.ua.

Юрій Апальков був призначений в.о. гендиректора указом Мінагрополітики в серпні 2018 р. строком на 2 місяці — до призначення керівника. Аж до серпня поточного року кожні два місяці МінАПК перепризначувало його на посаді в.о. У жовтні термін його повноважень закінчився.

Як прокоментував провідний юрист «Агросекьюріті» Сергій Запальний, дії Юрія Апалькова можуть бути кваліфіковані як перевищення повноважень з метою захоплення державного підприємства.

«По-перше, покладання функції про виконання обов’язків директора не є терміновим договором і під відповідну статтю Трудового кодексу не підпадає. По-друге, Апальков не був гендиректором і не може сам себе їм призначити», — зазначив юрист.

Після ліквідації Мінагрополітики і передачі функцій Міністерству економічного розвитку і торгівлі, в його веденні виявилися сотні підвідомчих підприємств. На думку юриста, така концентрація активів негативно позначиться на ефективності управління.

«Ситуація в Укрдержфондом фермерів — перший дзвіночок. Зважаючи на відсутність належного контролю перед керівниками держпідприємств може виникнути спокуса узурпувати владу і перетворити держкомпанії в свої вотчини, як це намагається зробити Апальков», — Сергій Запальний

Виконано за допомогою Disqus