Мито на експорт худоби майже знищило скотарство

8 листопада 2015 73 0
Мито на експорт худоби майже знищило скотарство
Кurkul.comМито на експорт худоби майже знищило скотарство

В Україні за майже двадцятирічний період поголів’я великої рогатої худоби скоротилось у 4 рази, овець та кіз — у 2,5 рази, про це агропорталу Кurkul.com повідомляє прес-служба ГО Agro.ReformsUA.

Це наслідки дії закону про ввізне мито на живу худобу. Особливо відчутно, і найбільш загрозливо, це торкнулося товарних господарств, які власне і можуть виступати експортерами. Їх поголів’я з 2,4 млн у 1996 р. скоротилося до 200 тис., тобто більше ніж у 10 разів.

Читати по темі: Скасування мита на експорт живої худоби врятує скотарство в Україні

«Протягом часу дії Закону мито з 50% зменшилося до 15% станом на 2015 р. Зміни відбулися після вступу України до Світової організації торгівлі, що передбачало поступове скорочення показника щорічно на 5% з 2009 р. Податкове послаблення дещо сповільнило стрімке скорочення поголів'я худоби в Україні, але зупинити його загалом не змогло», — інформує прес-служба.

Також додається, що непідйомне мито разом з високою собівартістю зробили вітчизняних виробників неконкурентними на закордонних ринках. Останні почали втрачати інтерес до постачання своєї продукції за кордон та у вирощуванні рогатої худоби загалом. Як наслідок, занепала уся галузь.

Виконано за допомогою Disqus