В Україні вивели новий морозостійкий сорт лаванди

27 жовтня 2019 920 0
В Україні вивели новий морозостійкий сорт лаванди
pixabay.com

Науковці Інституту садівництва НААН України розробили новий сорт лаванди Мрія.

Про це розповіла Ольга Рудник-Іващенко, головний науковий співробітник лабораторії квітково-декоративних і лікарських культур. Повідомляє agro-business.com.ua.

«Кримські сорти недостатньо морозостійкі, трапляється вимерзання рослин взимку до 60%. Натомість наш новий сорт Мрія позбавлений такого недоліку. Його рослини адаптовані до умов Лісостепу й Полісся», — зауважила науковець.

Читати за темою: На Закарпатті зібрали перший врожай лаванди

За словами Ольги Рудник-Іващенко, лаванда є багаторічною рослиною і походить з Західного Середземномор'я. Вона стійка до засушливого клімату, проте на ранніх стадіях розвитку лаванду потрібно рясно поливати. Таким чином відбувається вкорінення рослини. Крім того, коріння лаванди потребує дихання, а через надмірне зволоження ґрунту аромаквітка може загинути. Не підходять їй і кислі ґрунти.

Також в Інституті садівництва НААН поділилися й іншими секретами вирощування лаванди. Так, наприклад, насіння збирають восени, проте у відкритому ґрунті воно проростає погано. Натомість пророщувати пагінці краще в теплицях, а з часом пересаджувати молоді рослини в поле.

Фахівці радять розмножувати лаванду саме вегетативним способом. З одного куща можна отримати до сотні живців.

 

Виконано за допомогою Disqus