Учені винайшли оптичні датчики для аналізу пасовищ

9 листопада 2015 21 0
Учені винайшли оптичні датчики для аналізу пасовищ
Кurkul.comУчені винайшли оптичні датчики для аналізу пасовищ

В Інституті сільського господарства Тасманії випробовують машину, яка використовує «оптичні датчики» для аналізу пасовищ, пише Еuronews.

Машини приймають і аналізують супутникові дані щодо характеру місцевості, аби визначити, скільки тварин може пастися одночасно, не пошкоджуючи загону.

«Наразі ми можемо лише «на око» оцінити наші пасовища, аби визначити, скільки тварин можна виганяти туди навесні», — розповідає фермер Вілл Ґрін.

Фермер Річард Джонстон додає, що тепер у фермерів з’явиться можливість зробити точну оцінку цих даних.

Нова машина використовує світло, відбите датчиками, для вимірювання кольору пасовища та визначення його «біомаси». Після цього дані піддаються кільком нескладним підрахункам, що дає змогу скласти точне враження про стан пасовищ.

«Ці оптичні датчики угідь допомагають фермерам правильно оцінити, якою мірою пасовища можуть задовольнити потреби тварин (овець та великої рогатої худоби), як їм слід планувати користування пасовищами тощо», — каже австралійський вчений Меттью МакДона.

За його словами, втрачається майже $35/га через некоректне використання наявних пасовищ. Тобто, підвищення рентабельності пасовищ дає змогу виграти $35 тис. на тисячі гектарів угідь.

У найближчі роки технологія пройде випробування у п'яти дослідницьких центрах по всій Австралії. Винахідники сподіваються, що результати дадуть змогу розгорнути її до комерційних масштабів.

Виконано за допомогою Disqus