Молочний кооператив вперше оформив аграрну розписку

31 жовтня 2019 270 0
Молочний кооператив вперше оформив аграрну розписку
Kurkul.comМолочний кооператив вперше оформив аграрну розписку

В Україні вперше оформили фінансову аграрну розписку, за якою кредитором є сільськогосподарський обслуговуючий кооператив молочного напрямку, а позичальником — член цього кооперативу. Про це повідомляє прес-служба IFC. 

Цього року кооперативи-учасники проекту «Розвиток молочного бізнесу в Україні», що впроваджується за фінансової підтримки Global Affairs Canada (GAC) та виконується канадською неурядовою організацією СОКОДЕВІ (SOCODEVI) у партнерстві з Дніпропетровською обласною громадською організацією  «Сільськогосподарською консультаційною службою» (ДОГО СКС), прийняли рішення автономізації діяльності, зокрема через формування фондів для підтримки розвитку членів кооперативу.

Аграрна розписка вкотре продемонструвала свою універсальність та гнучкість. Інструмент виступає гарантією виконання членом кооперативу своїх зобов’язань перед кооперативом.

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Жовтневий» (Запорізька область) вперше надав грошові кошти своєму члену для утримання корів. Заставою за розпискою є майбутній урожай озимої пшениці, яка буде використана для виготовлення кормів для молочного стада.  

«Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Жовтневий» і раніше підтримував своїх членів. В цьому році на Загальних зборах членами кооперативу була підтримана ініціатива правління, щодо створення фонду підтримки розвитку молочного бізнесу членами кооперативу. Разом з Кооперативною Академією нами було розроблено механізм використання фінансових аграрних розписок для фінансування придбання обладнання та матеріалів членами кооперативу. Перш за все, ця ініціатива була підтримана  членами кооперативу, які планують збільшувати поголів’я до 10 і більше голів. Ми сподіваємося, що це також дозволить збільшити об’єми збору молока і підвищити його якість», — повідомив голова СОК «Жовтневий» Руслан Горенко.

За словами члена СОК «Жовтневий» Андрія Ігнатенка, він давно планував покращити умови утримання тварин але достатньої кількості грошей у нього не було.

«Ми звернулися до правління кооперативу, підготували бізнес план, пройшли співбесіду і були затверджені правлінням на отримання фінансування. Ми підготували документи і протягом 2 годин оформили аграрну розписку. За рахунок отриманих коштів ми плануємо придбати дощувальну машину для забезпечення кормової бази, та зробити реконструкцію стайні, що дозволить збільшити поголів’я тварин та підвищити продуктивність», — зазначив Андрій Ігнатенко.

Виконано за допомогою Disqus