Дочасне скасування соєвих правок є економічно невигідним — науковець

19 листопада 2019 159 0
Дочасне скасування соєвих правок є економічно невигідним — науковець
Kurkul.comДочасне скасування соєвих правок є економічно невигідним — науковець

Дочасна відміна положень Податкового кодексу України, які регулюються спеціальний порядок оподаткування операцій із експорту соєвих бобів, є економічно недоцільною, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, передає прес-служба Інституту.

За його словами, вже за перший маркетинговий рік свого функціонування «соєві правки» продемонстрували свою ефективність: обсяги переробки сої та експорту відповідних продуктів суттєво зросли. При цьому вплив на товаровиробників не був таким критичним, як це вбачалось окремим учасникам ринку.

Наразі розпочався другий, із повних трьох, відведених для проведення експерименту, маркетинговий рік функціонування відповідних податкових новацій, зауважив науковець.

«Динамічне зростання обсягів переробки сої триває. За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, у 2019 р. вони можуть майже вдвічі перевищити відповідний показник 2017 р. в 1 млн т.», — йдеться у повідомленні.

На думку Леоніда Тулуша, у разі дотримання законодавчо встановлених строків проведення експерименту є передумови збільшення рівня переробки сої в Україні майже утричі.

«Якщо до початку експерименту у 2010-2018 рр. на переробку надходило 22–23 % соєвих бобів, то на момент його завершення у 2022 р. цей показник може досягти 65–70 %», — наголошує експерт.

З огляду на це, за словами науковця, нині економічні підстави для дочасного скасування «соєвого ПДВ-експерименту» відсутні. Доки є можливість забезпечити збільшення обсягів переробки сільгосппродукції в Україні, нею слід скористатися, зберігаючи при цьому стабільність податкових правил гри.

Виконано за допомогою Disqus