Бізнес-спільнота закликає відновити відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку

21 листопада 2019 102 0
Бізнес-спільнота закликає відновити відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку
Kurku.comБізнес-спільнота закликає відновити відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку

«Європейська Бізнес Асоціація» (ЄБА) наполягає на терміновому відновленні відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку. Про це повідомляє Elevatorist.com з посиланням на прес-службу ЄБА.

Нагадаємо, на думку завідувача відділу фінансово-кредитної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леоніда Тулуша, дочасна відміна соєвих правок є економічно недоцільною.

«Представники Комітету олійних і зернових культур ЄБА неодноразово підкреслювали важливість прийняття законодавчого рішення про відновлення відшкодування ПДВ при експорті сої і ріпаку», — повідомили в прес-службі ЄБА.

У Верховній Раді України нещодавно був зареєстрований законопроект №2446, яким пропонується внести зміни до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування операцій з вивезення за межі України олійних культур. Так, згідно з повідомленням асоціації, на даний момент є можливість повернути справедливі умови оподаткування та конкуренції на аграрному ринку.

У комітеті олійних і зернових культур ЄБА вважають, що ситуація з експортом сої та ріпаку, які є одними з найбільш експортно-орієнтованих культур, почала негативно змінюватися в останні роки. Причиною стало те, що в грудні 2017 р. Верховна Рада України прийняла соєво-ріпакові правки, які позбавили виробників і експортерів права отримувати державну фінансову підтримку через механізм відшкодування ПДВ при експорті сої (з 1 вересня 2018 р. по 31 грудня 2021 р.) і при експорті насіння ( з 01 січня 2020 р. по 31 грудня 2021 р.).

З 1 вересня 2018 р. в Україні почали діяти додаткові норми, введені Законом 2440-VIII, якими було повернуто право відшкодовувати ПДВ, але тільки для підприємств-виробників, які самостійно вирощують вищезазначену продукцію на сільськогосподарських землях.

«Компанії-експортери, які не мають статусу сільгоспвиробника, так і залишилися поза системою відшкодування ПДВ, що фактично виштовхнуло їх з ринку, а сам ринок зробило менш конкурентним», — підкреслили в прес-службі ЄБА.

Представники асоціації підтримують законопроект №2446, який би дозволив відновити справедливу конкуренцію на аграрному ринку.

Виконано за допомогою Disqus