У Верховній Раді переглянуть ліміт на покупку землі

20 листопада 2019 828 0
У Верховній Раді переглянуть ліміт на покупку землі
ooo-zakon

Верховна Рада має намір переглянути обмеження по володінню землею при підготовці до другого читання законопроекту про ринок землі. Про це розповів голова ВР Дмитро Разумков. Повідомляє ukrinform.ua.

«Максимальний ліміт на землю, скажімо так, в одні руки, він теж, скоріше за все, переглядатиметься під час підготовки законопроєкту між першим і другим читанням», — сказав Разумков.

Прийнятий в першому читанні законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення (№2178-10) передбачає такі обмеження на володіння земельними ділянками: не більше 35% в межах однієї громади, 8% в межах однієї області і 0,5% в межах України.

Читати за темою: Для кого запрацює ринок землі ― колонка редактора

Деякі політики і представники аграрних асоціацій вважають таку концентрацію неприпустимою. Експерт Українського економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зауважив, що дозволяти купівлю 250 тис. га в одні руки — неприпустимо. На думку економіста, щоб визначити справедливі ліміти, потрібно відповісти на питання — для кого, власне, проводиться ця реформа.

«Сума в одних руках говорить про те, що закладається в основу аграрної реформи. Чим менше землі в одних руках, тим більше орієнтація аграрної реформи на фермера, чим більше землі в одних руках — тим більше орієнтація на агрохолдинг», — пояснив експерт.

При цьому варто врахувати, що на 100 га землі великий агрохолдинг створює одне робоче місце, середній агробізнес — від чотирьох до шести, а фермер – від восьми до 12.

«Це яскравий приклад того, наскільки важлива орієнтація саме на фермера», — зазначив Олег Пендзин.

Виконано за допомогою Disqus