Недобір цукрових буряків на Вінниччині склав 1,5 т/га

20 листопада 2019 65 0
Недобір цукрових буряків на Вінниччині склав 1,5 т/га
Kurku.comНедобір цукрових буряків на Вінниччині склав 1,5 т/га

У порівнянні з минулим роком у Вінницькій області недобір урожаю цукрових буряків становить 1,5 т/га. Про це повідомляє «Голос України».

У 2018 р. копали на круг по 5,6 т/га, цього року — 4,4 т/га.

Так, станом на 15 листопада на шести заводах області загалом виробили 235 тис. т цукру. Минулорічного показника 424 тис. т досягти не вдасться.

Незібраним лишився урожай на 500 га (всього під цукровими буряками було 44,2 тис. га). Всього переробили 1,5 млн т коренеплодів.За підсумками нинішнього виробничого сезону в регіоні матимуть у кращому разі 300 тис. т цукру.

«Підвели природні умови. Навесні насіння здебільшого поклали у сухий ґрунт. Дощів не дочекалися навіть тоді, коли вже минали оптимальні строки для посіву. Копати теж почали у незвично пізні для регіону терміни. Теж через несприятливі погодні умови», — повідомила заступник керівника департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Валентина Кирилюк. 

Ще одна причина — скорочення посівних площ. На ринку склалася низька ціна на цукор, тож буряків посіяли майже на 10 тис. га менше порівняно з 2018 р.

Два із шести цукрозаводів уже завершили роботу.

Незважаючи на значне скорочення виробництва цукру, ціна на нього тримається на рівні минулого року. Оптові покупці пропонують 12—13 тис. грн/т. На одному із заводів стверджують, що в них готові були купити продукцію не дорожче як по 10 тис. грн.

«За логікою мало б бути так: менше продукції — вища ціна. Насправді вона поки що тримається на попередньому рівні. Не тільки в оптовиків. У роздрібній мережі цінники теж не переписали», — зауважив економіст Леонід Козодой. 

За його словами, подорожчання цукру неминуче. Цінни почнуть змінюватися ближче до весни, і тенденція продовжиться влітку, у сезон заготівлі ягід.

Виконано за допомогою Disqus