Виробництво молока-сировини скоротилося майже на 4%

21 листопада 2019 41 0
Виробництво молока-сировини скоротилося майже на 4%
Kurku.comВиробництво молока-сировини скоротилося майже на 4%

За 10 місяців 2019 р. В Україні виробили 8,4 млн т. молока, що на 3,6%, або 313 тис. т менше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць, передає прес-служба АВМ.

Читати быльше: НАССР у виробництві молока: транспортування ВРХ, гігієнічні вимоги до молока і молочних продуктів

Найбільше скоротилося виробництво молока в господарствах населення ― до 6,1 млн т, що на 4,5% менше, ніж у минулому році. 

Падіння ж виробництва серед підприємств за підсумками звітного періоду склало 1,1% ―до 2,3 млн т. 

Більшість регіонів продовжує скорочувати виробництво сировинного молока. Найбільш відчутне скорочення виробництва демонструють підприємства Рівненщини ― 9,2 тис. т (-14,2% у порівнянні з минулим роком), Донеччини ― 7,5 тис. т (-12,4%), Сумщини ― 10,1 тис. т (-6,7%), та Київщини ― на 8,3 тис. т (-4,4%).

«Попри те, що темпи скорочення поголів’я у промисловому секторі вищі, ніж серед господарств населення, падіння виробництва молока поки що є мінімальним. Це зумовлено скороченням, у першу чергу, низькопродуктивного поголів’я та одночасною роботою над підвищенням молочної продуктивності, що однозначно є позитивним моментом. Проте в ситуації, що склалася, зростаючий дефіцит молока у переробці повністю не можна компенсувати лише підвищенням рівня продуктивності корів. Молочна галузь наразі потребує широкої програми підтримки з довготерміновими гарантіями з боку держави», ― зауважив аналітик.

За звітний період всього п’ятьом областям вдалося наростити виробництво молока. Це підприємства Тернопільщини, як збільшили виробництво молока-сировини на 6,9 тис. т, Хмельниччини ― 9,1 тис. т, Волині ― 3,1 тис. т, Херсонщини ― 1,4 тис. т і  Харківщин ― 2,2 тис. т.

Виконано за допомогою Disqus