Світовий попит на жито починає зростати — експерт

26 листопада 2019 112 0
Віталій Наріжний, керівник та засновник компанії «Агро Експерт»
Kurku.comВіталій Наріжний, керівник та засновник компанії «Агро Експерт»

Так склалося, що останні 20 років площі під житом в Україні та світі скорочувалися. Як наслідок, скорочувалися і перехідні запаси культури. У зв'язку з цим, останнім часом почав зростати попит на світовому ринку жита. Про це повідомив керівник та засновник компанії «Агро Експерт» Віталій Наріжний у рамках проекту «Жито Великих Людей» від «КВС-Україна».

«Раніше всю нестачу цього продукту закривала Росія, тому що у них були дуже великі площі під житом. Історично так склалося, що були дуже великі площі, на яких, крім жита, більше нічого не можна було вирощувати», — розповідає Віталій Наріжний.

За його словами, зараз вже і Росія почала вирощувати жита значно менше та у них самих перехідних залишків практично не має, і вони не готові експортувати ту кількість жита, яку експортували раніше. І у світі з кожним роком складається все більший дефіцит жита.

«Цю ситуація ми бачили, вивчали, аналізували спільно з експертами «КВС-Україна». Ми розуміли, що рано чи пізно настане такий момент, коли ціна на продукцію, на жито буде піковою. Навіть не ринковою, що показала весна 2019 р., коли ціна на жито сягала 14 тис./т», — наголошує керівник та засновник компанії «Агро Експерт».


За його словами, зараз, набирає популярності саме гібридне жито, адже діапазон його використання значно розширився. Ним все більше цікавляться борошномельні компанії, тваринники для відгодівлі.

«З одного боку — площі у нас зменшуються, з іншого боку — попит зростає», — зауважив Віталій Наріжний.

Виконано за допомогою Disqus