Законопроект про передачу земель у власність громад приймуть у січні 2020 року — Заблоцький

28 листопада 2019 106 0
Мар’ян Заблоцький, народний депутат
inlviv.in.uaМар’ян Заблоцький, народний депутат

Законопроект №2194, який передбачає передачу земель державної власності за межами населених пунктів у власність територіальним громадам, може бути прийнятий у другому читанні в січні 2020 р. Про це заявив ініціатор та співавтор законопроекту, народний депутат Мар’ян Заблоцький під час першого Агрополітичного форуму, який відбувся сьогодні Києві.

«Насправді такі законопроекти в першому читанні приймалися декілька разів, однак цього року ми доведемо його до кінця. Це монументальний закон, за який я персонально боровся останні 5 років, ще до депутатства. Сподіваюся, що в січні він буде прийнятий. Наша команда, нарешті, завершить той процес, який не могли завершити за останніх двох попередніх владах», — заявив Мар’ян Заблоцький.

Нагадаємо, до 2002 р. землями за межами населених пунктів розпоряджалися саме територіальні громади, однак згодом їхні повноваження передали спочатку до райдержадміністрацій, а потім до Держземагентства, створивши цим багатомільйонні корупційні схеми. Законопроект №2194 повертає громадам їхні права та позбавить посадовців Держгеокадастру можливості заробляти на державних землях.

«Ми принципово йшли по всіх його «заробітках». Державна експертиза землевпорядної документації, зняття ґрунтового покриву з земельної ділянки, сертифікація землевпорядників — це все повністю очищається. Держгеокадастр нарешті стане відповідати своїй назві і буде завідувати тільки кадастровою картою. Всі повноваження щодо контролю землею та розпорядження нею передаються громадам», — додав автор законопроекту.

Він також наголосив, що гроші від продажу або передачі земель в оренду надходитимуть першочергово в місцеві бюджети. Відповідно, чим більш відкритим будет ринок землі, тим більше надходжень отримуватимуть місцеві громади.

Нагадаємо, законопроект №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів (щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин)» був прийнятий в першому читанні 14 листопада.

Виконано за допомогою Disqus