Продовження мораторію не має законодавчих підстав

13 листопада 2015 84 0
Продовження мораторію не має законодавчих підстав
Кurkul.comПродовження мораторію не має законодавчих підстав

Цей парламент не дозволить продавати землі сільськогосподарського призначення. Про це сказав заступник голови ради асоціації «Земельний союз України» Андрій Мартин, пише «Правда».

За його словами, політичні мотиви наразі є більш вагомими, ніж економічні.

«Політичної волі (для прийняття Закону «Про ринок земель» — прим. авт.) поки що немає. Чим ближче вибори парламентські, президентські, до місцевих органів самоуправління, тим вирогідність будь-яких змін знижується. Це не той парламент, що зможе це зробити», — сказав він.

Андрій Мартин наголосив, що прийняття закону про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення немає жодного законодавчого змісту, бо заборона продавати землі діє безстроково до прийняття закону про ринок сільгоспземель.

«У законі має бути норма, що заборонятиме купувати землю не лише іноземцям, але й юридичним особам тому, що резиденти інших держав можуть придбати землю через компанії, що зареєстровані в Україні»,— зауважив експерт.

На переконання експерта, мають бути обмеження у 70 га для однієї особи. Це те, що одна родина може обробляти не залучаючи найману робочу силу.

«Немає бути жодних регулятивних норм, щодо визначення цін на сільськогосподарські землі. Реальна ринкова ціна сільськогосподарських земель сьогодні складає від 15 до 25 тис. грн/га, виходячи з економічного прибутку, що земля може приносити своєму господарю. Якщо держава буде контролювати цей процес додатковими нормативними актами це призведе до тінізації ринку», — зазначає Андрій Мартин.

Він також додав, що зараз є чітко визначені законодавчі норми з проведення оцінки землі, а також є фахівці, що можуть цю процедуру погодити.

Виконано за допомогою Disqus