Депутати запустили продаж с/г земель через довірчу власність — думка

4 грудня 2019 547 0
Володимир Коваленко, голова громадської організації «Прозора земля»
Володимир Коваленко, голова громадської організації «Прозора земля»

Ринок землі в Україні вже фактично функціонує через зміни до Земельного кодексу та право довірчої власності. Про це у блозі на AgroPolit.com повідомив голова громадської організації «Прозора земля» Володимир Коваленко.

«Єдине, що сьогодні зупиняє реалізацію механізму прихованого продажу земель сільськогосподарського призначення, це п.п. 14-15 Перехідних положень Земельного кодексу України», — зазначив автор блогу. 

Наразі, за словами Володимира Коваленка, головне завдання прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» в будь-якій його редакції — це відміна дії п.п. 14-15 Перехідних положень Земельного кодексу України.

Можна сказати, що введення в законодавство такого правового інституту, як довірча власність, фактично відкрила ринок земель без обмежень стосовно особи покупця та розміру площі земель в одні руки.

За словами Володимира Коваленка, Верховна Рада України в четвер 17 жовтня 2019 року доповнила Цивільний кодекс новим видом власності — правом довірчої власності. Тобто це одночасно й вид забезпечення виконання зобов’язання, і особливий вид права власності на майно.

«Право довірчої власності як спосіб забезпечення виконання зобов’язань є різновидом права власності на майно, за яким кредитор, котрий отримав майно у довірчу власність (довірчий власник), не має права самостійно відчужувати таке майно, окрім як для звернення стягнення на нього, а також викупу його для суспільних потреб у порядку, встановленому законом», — ідеться в повідомленні.

Отож, тепер неважливо, що буде написано в законопроекті про обіг сільгоспземель. Головне, щоб були внесені зміни до пункту 14 та ліквідовано пункт 15 Перехідних положень Земельного кодексу України, стосовно заборони укладення та нікчемності договорів щодо відчуження земельних ділянок будь-яким способом.

Пункт 15 Перехідних положень Земельного кодексу Украйни: угоди (зокрема довіреності), укладені під час дії заборони на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених підпунктами «а» та «б» цього пункту, в частині їх купівлі-продажу та іншим способом відчуження, а також само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їхнього укладення (посвідчення).

Виконано за допомогою Disqus