В закон про ринок землі не закладено механізм підтримки та стимулювання сімейного фермерства — Стрижак

9 грудня 2019 164 0
В закон про ринок землі не закладено механізм підтримки та стимулювання сімейного фермерства — Стрижак

До прийнятого в першому читанні закону про обіг землі абсолютно не закладено ключових елементів класичної земельної реформи для розвитку середнього класу: доступ до фінансів, ринків збуту, технологій і доступ до особливого засобу виробництва — до землі. Про це розповів голова Асоціації фермерів і приватних землевласників України Микола Стрижак, інформує dt.ua.

«Насамперед, потрібно було чітко визначити, хто такий дрібний, хто середній, а хто великий фермер. При цьому чітко позначити пріоритет: дрібний сімейний фермер. Йому — зелена вулиця та повна підтримка держави. У будь-якому законі має бути чітко зрозумілий пріоритет», — упевнений Микола Стрижак.

Читати за темою: Відкриття ринку землі в Україні: хронологія подій

Також він порівняв кредитування фермерів в Україні та Європі.

«У Європі, наприклад, фермер пише бізнес-план, який є основою для одержання кредиту. Під 2%. У нас немає навіть під 22%. І ми мусимо дати заставу. Хочеш купити третій комбайн — заставляй два. Люди просто не можуть розпочати працювати на землі, навіть якщо хочуть. І 4,5 млрд грн для фермерів наступного року, про які заднім числом у своїх відеороликах розповідає президент, ідуть на тих самих умовах», — сказав Микола Стрижак.

Також голова Асоціації зазначив, що якби приватникам дали можливість розвиватися, дали б доступ до фінансів та ринку збуту, то наразі в Україні було б мінімум 600 тис. сімейних фермерських господарств.

«Це була б дуже корисна історія для України. Адже фермер сам по собі створює робоче місце з правом успадкування, сам себе забезпечує, плюс зберігаються культура, мова і  традиції», — підсумував Микола Стрижак.

Виконано за допомогою Disqus