Українським виробникам дозволили експортувати яблука в Індію

9 грудня 2019 164 0
Українським виробникам дозволили експортувати яблука в Індію

Необмежений доступ постачальників з України до ринку яблук Індії відкрито. Про це повідомили в прес-службі «Української плодоовочевої асоціації» (УПОА).

Україна отримала офіційну відповідь компетентного органу Індії про успішне закінчення пробного терміну поставок українського яблука в цю країну.

«Оскільки в 2019 р. урожай яблука в Україні різко знизився, внутрішні ціни виросли, експортні відвантаження поки залишаються мінімальними, а в США врожай яблук дуже високий, цілком можливо, що експортний потенціал не зможе в цьому сезоні реалізований повністю. Проте продажі яблука на експорт, вважають експерти, однозначно будуть активізуватися вже в січні-лютому», — йдеться в повідомленні.

Читати за темою: Українська компанія експортувала першу партію яблук нового врожаю до Дубаю

Як зазначив економіст інвестиційного відділу The Food and Agriculture Organization Андрій Ярмак, у січні, лютому і березні в Індії багато свят і споживання яблук зростає.

«Крім того, в цей період запаси місцевої продукції виснажуються, і Індія нарощує експорт. Ще один фактор — індуси люблять солодкі яблука, а яблука, які зберігалися декілька місяців, стають солодшим. Саме тому поставки українських яблук в Індію в цей період можуть бути дуже актуальними. За нашою інформацією, основний обсяг яблук в Індію імпортується саме в лютому-травні, а з червня імпорт починає знижуватися», — сказав Андрій Ярмак.

Він також вважає, що Індія, потенційно, може стати дуже важливим ринком збуту для яблука з України, але має специфіку і ніколи не зможе стати повноцінною заміною ринку Росії.

«США, Італія та Чилі поставляють 40-50 тис. т яблук на рік на цей ринок. До початку торгових воєн, США взагалі поставляли до 150 тис. т яблук в Індію. Однак в Україні дуже небагато таких яблук, які необхідні для споживачів цієї країни: яблука має бути середнього або дрібного калібру, переважно червоного кольору, причому, чим вище забарвленість, тим краще і, найголовніше, яблука повинні витримати 60 днів транспортування без втрати якості і пружності, адже яблука потрібно продавати в основному на розкладках і базарах при дуже високій температурі повітря. Тому, я не думаю, що Україна зможе постачати більше 5-7 тис. т яблук в Індію за сезон в найближчі пару років», — підсумував економіст інвестиційного відділу FAO.

Виконано за допомогою Disqus