Аграріям презентували унікальне добриво з інсектицидним ефектом

10 грудня 2019 113 0
Аграріям презентували унікальне добриво з інсектицидним ефектом

З наступного року в Україні планують випробовувати унікальне добриво Шилд з інсектицидним ефектом. Його було створено в рамках національної програми боротьби з мармуровим клопом в Грузії. При внесенні на поля окрім живлення рослина отримує інсектицидний захист. Повідомляє SuperAgronom.com.

«Наразі плануємо дослідити як добриво працює за мінімальних температур. Перевіримо як воно вплине на мишей, можливо, воно має ще й родентинцидний ефект. Окрім цього, будемо тестувати його вплив на бджіл, це також одне з ключових питань», — розповів власник та керівник компанії «Техно-Лан» Віктор Кухарчук.

За його словами, в основному добриво буде слугувати для підживлення рослин, адже застосування в якості основного живлення потребує великої норми робочого розчину.

«Концентроване його вносити не можна, адже воно агресивне. Розбавляти необхідно хоча б 1 л добрива на 100 л води. До цього ми уже перевірили його на кукурудзі в Грузії. Отриманим результатом я був просто шокований. Це дуже легкий азот, який засвоюється через листя. Через 3 дні після внесення кукурудза стала синя просто. Спрацював і інсектицидний ефект, до внесення на кукурудзі спостерігалась бавовникова совка, була вже така фаза, що там вже не гусінь, там вже змії сиділи. Шляхом внесення добрива вдалось знищити шкідника, до кінця вегетації посіви уже були чисті», — зауважив Віктор Кухарчук.

Читати за темою: Вторинний, але мегаважливий — про кальцій та вапнування ґрунтів

З метою випробувань в умовах України незабаром планується ввезти партію обсягом 20-30 т. У вільному продажі добриво з’явитися вже у березні-квітні 2020 року.

«Вартість коливатиметься в межах $15-17/л. Норма витрати — 0,5-1 л/га. Здешевити вартість вдасться за умови подальшого запуску виробництва в Україні. Воно працює як хлорпірифос, який коштує оригінал $15. Якщо ще додати ціну мікродобрива окремо, то вийде однозначно дорожче за наше добриво. За моїми підрахунками вигода становить 40-50%. Це відома речовина, але до неї додані правильні присадки, прилипач, які в правильній комбінації дозволяють досягти зовсім інакшого ефекту», — підсумував власник компанії «Техно-Лан».

Виконано за допомогою Disqus