На Херсонщині зафіксували значний недобір рису

10 грудня 2019 61 0
На Херсонщині зафіксували значний недобір рису
pixabay.comНа Херсонщині зафіксували значний недобір рису

Врожайність рису в Херсонській області зросла, проте валовий збір впав з 47 до 36 тис. т. Про це повідомляє «Голос України».

Цього року середня урожайність культури зросла в середньому на 0,2 т/га та перевищила 6,2 т/га. Проте, за словами директора департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Олександра Паливоди,  недобір урожаю колосальний: понад 11 тис. т.

Пояснюється така тенденція скороченням посівних площ під культурою. Минулого року під рис було відведено 7,7 тис. га, а цього року 5,8 тис. га.

Причин цьому декілька. Насамперед рисівництво стало менш прибутковим. Через гарний врожай рису в Азії його гуртові ціни на світовому ринку впали, і вітчизняні закупівельники почали збивати вартість на внутрішньому ринку. На початку збору врожаю за кілограм рису-сирцю давали не більше 13 грн, хоча рисова крупа в торговельній мережі коштує 22-23 грн/кг. Потім ціна трохи зросла, проте фінансові втрати виробники вже отримали.

Витрати аграріїв на вирощування рису також зросли. Меліоратори підняли майже на третину тариф за транспортування води на плантації.

Виконано за допомогою Disqus