Право Ради на відкриття ринку землі вирішуватиме Конституційний суд

24 грудня 2019 679 0
Право Ради на відкриття ринку землі вирішуватиме Конституційний суд
Юридичний вісник

Вчора велика палата Конституційного суду почала розгляд подання 46 народних депутатів щодо тлумачення положень першого речення частини першої ст.13 та частини першої ст.14 Основного Закону, в яких ідеться про право власності народу на землю. Повідомляє AgroPolit.com.

На початку засідання суддя-доповідач у цій справі Віктор Колесник заявив, що направив 14 запитів до вчених, вищі навчальні заклади та наукові установи, в яких просив висловити позицію щодо порушених у конституційному поданні питань. 

Під час усних слухань справи виступив один з авторів конституційного подання, депутат Сергій Власенко, котрий зазначив, що необхідність тлумачення зазначених статей Конституції виникла після того, як у Верховній Раді були проголосовані в першому читанні три законопроекти, які «вирішують долю 72% української землі».

«Питання не лише в можливості продажу землі іноземцям. У ці закони закладена можливість самовільної зміни власником цільового використання землі, зняття певних контрольних функцій держави, зокрема, скасовуються сівозміни для сільськогосподарських земель. Наша правова позиція полягає в тому, що такі питання може вирішувати тільки український народ, як власник усіх земель України», – сказав він.

На думку депутата, парламент не має повноважень ухвалювати рішення щодо продажу землі. Це питання має бути вирішене на всеукраїнському референдумі.

У свою чергу представники Верховної Ради і президента в КС Ольга Совгиря і Федір Веніславський просили суд закрити провадження у справі в зв'язку з тим, що не були наведені аргументи для необхідності тлумачення Конституції в цій частині.

Нагадаємо, народний депутат, представник політичної партії «Слуга Народу» Мар’ян Заблоцький заявив, що мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення до Нового Року не скасують.

Виконано за допомогою Disqus