Україну очікує посилення конкуренції на товарних ринках — експерт

5 січня 2020 99 0
Україну очікує посилення конкуренції на товарних ринках — експерт
Kurkul.comУкраїну очікує посилення конкуренції на товарних ринках — експерт

У 2020 р. Україні доведеться захищати і розширювати зайняті позиції на зерновому та олійному ринках. Про це розповів в інтерв'ю генеральний директор УкрАгроКонсалт Сергій Феофілов, передає «Укрінформ».

«Рік буде не найпростішим. Цілком очікуваним є посилення конкуренції на багатьох ринках для українських товарів. Потрібно буде захищати і розширювати зайняті українським зерном позиції на ринках Азії і Африки, а також конкурувати з російською соняшниковою олією на ринках Індії та Китаю. Вирішення цих завдань спирається на стабільне зростання аграрного виробництва України», — сказав Сергій Феофілов.

За підсумками 2019 р. Україні відзначилася зростанням експортної виручки.

«Тільки за перші три квартали 2019 р. експорт трьох основних зернових культур (пшениця, ячмінь, кукурудза) приніс в Україну валюту на суму  $6,8 млрд, що на 43% перевищує показники аналогічного періоду минулого року. Україна торік збільшила відвантаження пшениці на ринки Азії та Африки, а також кукурудзи в Європу і Китай, встановила новий рекорд експорту соняшникової олії», — зазначив експерт.

При цьому фізичні обсяги експорту зростають набагато швидше, ніж валютна виручка.

«Потрібно враховувати, що з продукції агросектора основу експорту, як і раніше, становить зерно і сире масло... Україна по суті залишається величезним давальницьким цехом, оскільки сюди вливаються МТР, проводиться зернова і олійна сировина, яка потім переробляється в інших країнах, де і залишається основна маржа», — додав аналітик.

Виконано за допомогою Disqus