АгроПолігон John Deere — Пшениця у «Криниці»: лущення стерні

АгроПолігон John Deere — Пшениця у «Криниці»: лущення стерні

АгроПолігон «Джон Дір» 29 серпня 2019 470 0

АгроПолігон John Deere поступово перетинає екватор проекту. Втретє ми приїхали до господарства «Криниця», що на Вінниччині. Та, як і в ситуації з Київщиною, тут ми потрапили не на поле з кукурудзою, яке взялися досліджувати, а на інше, де нещодавно зібрали озиму пшеницю. Поки «цариця полів» дозріває, ми спостерігаємо за роботою техніки John Deere та Vaderstad на лущенні стерні.

Більше з технічними та технологічними процесами нам незмінно допомагають розібратися представники John Deere та компанії-дилера «РДО УКРАЇНА».

Про попередні виїзди на поле кукурудзи ви можете почитати тут:

АгроПолігон John Deere — Сівба кукурудзи в «Криниці» на Вінниччині

АгроПолігон John Deere: захист та живлення кукурудзи у «Криниці» на Вінниччині

Дискування

Лущення стерні озимої пшениці у господарстві «Криниця»

Загальна інформація:

Поле, яке оглядається 76 га
Зібрана культура Озима пшениця
Запланована культура Кукурудза


Лущення стерні озимої пшениці у господарстві «Криниця» відбувається незабаром після її збирання. Засновник господарства Дмитро Рижмань говорить, що разом із дискуванням не вносять карбамід, бо на нього немає коштів.

«Ми через це не зупинили дискування, а з осені обов’язково додамо мінеральні добрива під оранку. Вносимо їх для того, щоб пройшла мінералізація решток озимої пшениці. Ну й, звісно, потім будемо вносити аміак. А вже весною готуватимемо ґрунт під сівбу кукурудзи», — розповідає аграрій.

Дискування проводиться за участю трактора John Deere у парі з дисковим лущильником Vaderstad Carrier 650, які підприємство придбало у «РДО УКРАЇНА». Завданням цієї операції є подрібнення пожнивних решток, перемішування їх із верхнім шаром ґрунту. Таким чином лущильник закриває вологу і провокує проростання бур’янів, щоб у подальшому виконувати наступні технологічні операції. Поверхневий обробіток ґрунту відбувається на глибину від 5 до 7 см.

Дмитро Рижмань, керівник ФГ «Криниця»

«Цей агрегат нам подобається тим, що крім того, що він робить якісну дисковку, він ще й одразу мульчує, робить правильну глибину, після нього дуже добре йдуть відходи. Навіть після одного проходу можна сіяти сидерати, хоча цього року ми вирішили їх не сіяти, тому що збиваються строки підготовки ґрунту. Якщо встигаємо зорати, то не встигаємо внести аміак», — зазначає Дмитро Рижмань.

Техніка

Трактор John Deere 8335R
Максимальна потужність 368 к. с.
Гідропотік 227 л/хв
Максимальна вантажопідйомність 12124 кг
Дисковий лущильник Vaderstad Carrier 650
Робоча ширина 6,44 м
Транспортна ширина 2,5 м
Кількість дисків 52
Відстань між дисками 25 см
Робочий кут дисків 16
Необхідна потужність трактора від 320 к. с.


Vaderstad Carrier 650 обладнано двома рядами дисків, кожен із яких закріплений на власний стійці. Також агрегат оснащено металевим котком. Опційно лущильник також може оснащуватись такими додатковими знаряддями, як вирівнююча дошка CrossBoard, штригельна борона для роботи на великих пожнивних рештках, ножовий коток CrossCutter для роботи по соняшнику та ріпаку.

«Особливістю цього лущильника є його диски конічної форми, завдяки чому немає перевертання скиби землі. Іншими словами, відбувається перерізання пожнивних решток і перемішування їх з ґрунтом. Таким чином ми маємо рівномірне посівне ложе без хвилястості. Тому можемо використовувати його як передпосівний агрегат і отримати ідеально перемішану й вирівняну поверхню під наступні операції», — розповідає менеджер «РДО УКРАЇНА» Тарас Гапчак.

Тарас Гапчак, менеджер «РДО УКРАЇНА»

Робоча швидкість 14,5 км/год
Витрата пального 8,2 л/га
Продуктивність 5,2 га/год


За словами фахівця компанії-дилера, модель Vaderstad Carrier 650 є однією з найдорожчих на ринку завдяки своїй надійності та міцності. Лущильник може підійти як невеликому господарству із зембанком у 400 га, так і агрохолдингам. Обмеження лише в плані собівартості й у вимогах до тягового засобу. Модель Carrier 650 повинна агрегатуватися з трактором потужністю не менш ніж 320 к. с.

Лущильник Vaderstad Carrier 650 в агретуванні з трактором John Deere 8335 R у дії

Зараз на полі лущильник працює з трактором John Deere 8335R, максимальна потужність якого — 368 к. с. Ці дві машини у господарстві уже 3 роки.

«Трактор за цей час зарекомендував себе з кращої сторони, виконує дуже широкий спектр робіт від культивації до закриття вологи, від посіву й до оранки. У Vaderstad Carrier 650 варто відзначити надійність. Окрім незначного зносу робочих органів, жодних поломок чи дефектів ми не виявили. Звісно, від фізичного зносу робочих органів нікуди не подінемося», — зазначає Тарас Гапчак.

 John Deere 8335R в агретування з дисковим лущильником Vaderstad Carrier 650

Таким був перший етап підготовки поля перед сівбою кукурудзи. Він далеко не останній, адже висів відбудеться навесні наступного року, тож до цього часу ґрунт буде підживлюватися, зорюватися і готуватися до посіву. А ми поки дочекаємося дозрівання кукурудзи, за якою ми стежимо з весни, й уже наступного разу маємо завітати на піддослідне поле.

© Ігор Мирончук, Юрій Токмань, Kurkul.com, 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою