АгроПолігон John Deere: підготовка грунту під сівбу пшениці у ПСП ім.Суворова

АгроПолігон John Deere: підготовка грунту під сівбу пшениці у ПСП ім. Суворова

АгроПолігон «Джон Дір» 25 листопада 2019 432 0

Власне, на цьому й все! На Миколаївщину до господарства ім.Суворова у межах АгроПолігону John Deere ми повертаємося востаннє. Приїхавши вперше весною, ми побачили, як перезимувала озима пшениця. За наступні два виїзди на це поле перевірили її захист, а також збирання високотехнологічними комбайнами John Deere. Наприкінці літа за роботою комбайнів ми спостерігали вже на збиранні соняшнику. Про все це ви зможете прочитати у матеріалах:

АгроПолігон John Deere. Озима пшениця у ім. Суворова: працювати з любов’ю

АгроПолігон John Deere. Озима пшениця у ім. Суворова: інтенсивний захист

АгроПолігон John Deere. Озима пшениця у ім. Суворова: жнива

АгроПолігон John Deere. Соняшник у ім. Суворова: збирання

Настав час нашого останнього візиту. Завершуємо миколаївські пригоди боронуванням соняшникових залишків. Традиційно допомагали нам у поїздці представники John Deere та компанії-дилера «Ландтех».

Знайомство з полем

Як і на попередній ділянці, де працювали комбайни John Deere, на цьому полі площею 116 га також було посіяно гібрид соняшнику Субаро.

«Сьогодні, в умовах глобальної зміни клімату і зростаючої питомої ваги витрат на гектар, дуже актуально й важливо зменшити витрати та водночас отримати максимальний урожай. Зараз на це спрямовані всі наші зусилля. Існує безліч варіантів, кожен вибирає свою систему землеробства в умовах свого господарства, в залежності від безлічі факторів: стану ґрунту, вологи, групи ґрунтів і багатьох інших. Ми працюємо за класичною системою землеробства, але прагнемо мінімізувати витрати і створити найбільш сприятливі умови для культури. Для цього беремо хороше насіння, протруюємо його, працюємо з бором, мікроелементами і, звісно, критичним фактором залишається волога. Тому на сьогодні зменшуємо площу під соняшником, збільшуємо посіви пшениці, ячменю, ріпаку. Швидше за все, будемо мати 4-5-пільну сівозміну з максимальною компенсацією, тобто поверненням добрив на різних фазах розвитку з урахуванням потреб рослин», — зазначає директор господарства Микола Касімов.

Микола Касімов, директор господарства ім.Суворова

Відразу після збирання соняшника, урожайність якого на цьому полі становить 2,45 т/га, тут проводять боронування перед висівом наступної культури — озимої пшениці. За словами директора господарства, під час цієї операції також відбувається мінімізація витрат і, разом із мульчуванням соняшникових залишків, одночасно готується ґрунт відразу під сівбу. Тобто пропускається підготовка насіннєвого ложа окремою культивацією. Для цього на полі трактор John Deere 8320R у тандемі з дисковою бороною John Deere 2623.

Головні герої

«Після збирання пройшов рублячий коток, який «поклав» зелене стебло, а після нього вже працювала борона. Вона є, фактично, комбінованим агрегатом. Передній ряд дисків — це «ромашка». Позаду — круглі диски, за якими розташувався коток. У даному випадку ми за рахунок цього трубчатого котка подрібнюємо залишки, перемішуючи їх з верхнім шаром ґрунту. Великий «плюс» цієї борони в тому, що вона класична з Х-подібним розташуванням дисків. Вона має неперевершений вирівнюючий ефект. Обробляємо на глибину 12 см. І зараз ми бачимо поле, яке уже практично ідеальне для сівби», — говорить Микола Касімов.

Боронування соняшникових залишків у господарстві ім.Суворова

Раніше для подрібнення залишків та підготовки ґрунту до посіву господарство використовувало борону іншого виробника. Щоб зробити ідеальне насіннєве ложе, потрібні були два проходи цією бороною. А це, у свою чергу, підвищує кількість використаного пального, зношеність вузлів борони, напрацьовані мотогодини.

«Борона 2623 нічим новим не є. Це просто якісний хороший продукт із категорії Х-подібних борін. Тут наявна якість John Deere, батарея має підшипники, які не треба обслуговувати», — додає аграрій.

Дискову борону John Deere 2623 господарство ім.Суворова придбало у цьому році. Як зазначає Микола Касімов, після збирання зернових постало питання заробки залишків озимої пшениці. З цьогорічною урожайністю 5 т/га десь стільки ж на полі залишається й соломи.

Дискова борона John Deere 2623

«У нас вже є одна важка дискова борона й одна легка. А якоїсь середньої, яка б працювала на глибину 10-12 см із мінімальною витратою пального, не було. Всю ту солому, яка залишилася після збирання зернових, треба було заробити в ґрунт, а наші борони не справлялись. А от John Deere 2623 чудово перемішала залишки. Вважаю, що для нашого господарства вона оптимальна», — зазначає директор господарства.

Трактор John Deere 8320R
Потужність 320 к. с.
Дискова борона John Deere 2623
Ширина 11 м
Глибина обробітку 12 см
Робоча швидкість 12 км/год
Витрата пального 6 л/га
Продуктивність 60 га/добу

Щодо надійності агрегата Микола Касімов ще не може давати жодних коментарів, бо дискова борона John Deere 2623 у господарстві працює лише перший рік. Говорить, що не сумнівається у тому, що вона надійно працюватиме протягом багатьох сезонів. Перед придбанням цієї борони аграрій їздив у господарства, де вона уже працювала на полях, консультувався зі спеціалістами «Ландтех». І, враховуючи досвід роботи з цією компанією-дилером і безпосередньо з брендом John Deere, вирішив зупинити свій вибір на агрегаті саме цієї марки.

«Я знаю техніку John Deere і знаю, що є речі, які залишаються на совісті виробника — це якість сталі, підшипник, з яким він тепловим режимом може працювати і з яким запасом міцності. В даному випадку компанія John Deere відповідає за свою якість», — впевнений Микола Касімов.

У надійності техніки американської компанії директор господарства ім.Суворова уже встиг переконатися. Трактор John Deere 8320R, який працює з бороною, придбали 3 роки тому. Його оснащено антеною StarFire 3000; монітором 4600 CommandCenter, на якому активована система AutoTrac для руху трактора заданою траєкторією, SectionControl для автоматичного вмикання секцій. За словами спеціаліста із точного землеробства компанії «Ландтех» Єгора Калашнікова, система навігації AutoTrac зменшує витрату пального від 8% до 10%. Система Section Control зменшує втрату посівного матеріалу до 8%. Вартість активації цієї функції окупилася за сезон на полі 200 га.

Панель керування трактора John Deere 8320R

Також на моніторі 4600 активовано iTEC Pro — інтелектуальний розворот у кінці поля. Тобто у CommandCenter внесено всі зовнішні й внутрішні межі полів. Коли трактор наближається до зовнішньої межі, агрегат піднімається, трактор автоматично виконує розворот і після цього знову опускає агрегат. Оператор у цей час просто контролює правильність виконання роботи.

У цьому році господарство ім. Суворова почало впроваджувати технології точного землеробства.

«Господарство на сьогодні будує дуже великі плани. Загалом цього року виконується повне документування границь полів, урожайності, родючості ґрунту, вмісту вологи, а також відбувається навчання операторів. На наступний рік планується, на основі отриманих даних щодо врожайності, виконати диференційований посів, внесення добрив, щоб провести після цього аналіз, наскільки збільшилася врожайність, як скоротилися витрати на матеріали, на насіння, на внесення добрив. Тим самим прагнемо до того, щоб повністю автоматизувати дане господарство, щоб оператори просто контролювали правильність виконання завдання, не брали участі в ручному керуванні технікою чи в ручній зміні норми, щоб техніка виконувала все сама. І тим самим хочемо привести господарство до збільшення врожайності й економії на матеріалах, на пальному», — ділиться планами Єгор Калашніков.

Єгор Калашніков, спеціаліст із точного землеробства компанії «Ландтех»

Микола Касімов говорить, що господарство має дефіцит кваліфікованих кадрів. Але майже це не відчуває, бо кількість заміняє якістю високотехнологічної техніки.

На цьому наші візити до господарства ім.Суворова, що на Миколаївщині, завершені. Почали ми з дослідження озимої пшениці, яка перезимувала, а завершили підготовкою ґрунту під посів все тієї ж озимої пшениці. Та проект АгроПолігон John Deere триває і зовсім скоро чекайте звісток з полів інших областей.

© Юрій Токмань, 2019, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою