Вартість оренди сільгоспземлі в Вінницькій області досягла рівня Німеччини

5 лютого 2020 9389 0
Вартість оренди сільгоспземлі в Вінницькій області досягла рівня Німеччини
Вартість оренди сільгоспземлі в Вінницькій області досягла рівня Німеччини

Оренда 1 га землі сільськогосподарського призначення у Вінницькій області коштує $250  Стільки ж коштує оренда гектару у Східній Німеччині, пише vlasno.

Такі дані оприлюднив перший віце-президент Академії економічних наук України, член наглядової ради  «Українського інституту політики»  Анатолій Пешко 

«У деяких областях, я прораховував це, у Вінницькій області, зокрема, ставка орендної плати в розрахунку на 1 га вже доходить до 250 доларів, а це ціна така, як у Східній Німеччині», — зазначив Пешко.

Також експерт звернув увагу, що в 2019 р. видатки на заробітні плати, оренду землі, податки склали близько 50% від річного обороту сільськогосподарських підприємств.

Читати за темою: Вісім мораторіїв на здоровий глузд і один на землю в Україні

У той же час, за його даними, в ЄС близько 30% бюджету виділяється на прямі дотації на сільське господарство, а аграрії не платять ніяких податків, крім податку на зарплату і дивідендів. 

На думку Анатолія Пешко, питання про продаж землі не повинне підніматися 5-10 років, оскільки низький рівень економіки, соціально-політична нестабільна ситуація відчутно знижує вартість виробленого товару навіть для внутрішнього ринку.

Нагадаємо, що парламентарі планують розглянути законопроект про ринок землі в Україні  вже в середу 5 лютого.

Виконано за допомогою Disqus