В Україні триває незворотний процес зміни клімату

7 лютого 2020 6866 0
В Україні триває незворотний процес зміни клімату
Kurkul.com

Експерти б'ють на сполох, що погодні умови в новому 2020 р. в Україні приведуть до нових температурних рекордів і збільшать кількість аномалій. Про зміни клімату в Україні у ході прес-конференції ГолосUA повідомила Тетяна Адаменко начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру, інформує SuperAgronom.com.

«Це результат глобальних процесів зміни клімату в цілому, не лише в Україні. Такі аномалії в природі були і раніше. Наразі можемо говорити, що кількість таких аномалій збільшилася. В Україні вже були раніше аномально теплі зими. Зазвичай так буває кілька разів за десятиліття. Зараз це вже четверта аномальна зима за останнє десятиліття. Нинішня зима стала аномальна всіх попередніх, оскільки снігу не було взагалі. Що стосується температурного режиму, то в цьому році метеорологічна зима ще не настала», — зауважила Тетяна Адаменко.

За прогнозом, найближчим часом погодних аномалій і серйозного похолодання не буде. На початку лютого в нічний час похолоднішає до мінус -3-4 °С. Днем по всій території України буде спостерігатися плюсова температура. Разом з тим, довгострокових прогнозів на подальшу зиму синоптики не дають.

Читати за темою: Агропрогноз: Все що треба знати про сонячну радіацію та урожай

Якщо вдарять морози і не буде снігу, то існує велика ймовірність втрати частини посівів всіх озимих. На даний момент істотних ризиків для врожаю не спостерігається, однак така погода лише сприяє поширенню шкідників та збудників хвороб.

«Є ризик, що урожай всіх культур буде нижчим через те, що в Україні випало мало опадів. Залишається тільки сподіватися, що лютий і березень компенсує їх нестачу. У нас вже бували такі роки, коли весь урожай був сформований за рахунок березневих опадів. Так було і у 2018 р. Якщо ґрунті не буде вистачати вологи, то може постраждати 90% врожаю. Для ярих посуха є величезною проблемою. Загибелі або якоїсь катастрофи для рослин не буде. Але їх стан погіршиться через зимову посуху на фоні плюсових температур», — зауважила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру.

Виконано за допомогою Disqus