На Київщині відкрили маточник для поросят за 3 млн грн

11 лютого 2020 1270 0
На Київщині відкрили маточник для поросят за 3 млн грн

На початку лютого 2020 року в селі Денихівка Тетіївського району на Київщині в державному підприємстві дослідному господарстві «Шевченківське» офіційно презентували оновлений маточник для свиноматок і поросят. Тут тепер буде потокова цехова схема виробництва свинини.

Про це повідомляє Kurkul.com.

Вартість такої модернізації приміщення та закупівлі сучасного обладання для вирощування молодняка склала 3,4 млн грн. Директор підприємства Олег Балагура каже, що тепер потужність ферми зросте з 2 до 5 тисяч поросят щороку.

«Виробництво свинини — це правильний напрямок. Позитивні зміни відчує як саме господарство, так і задіяні у цих процесах люди. Раніше було багато проблем із прибутковістю розведення свиней, але зараз ми робимо все для того, шоб свиноферма повністю себе окуповувала. І найголовніше — ми зможемо ще краще дбати про здоров’я свиноматок та поросят. Тож за попередніми підрахунками, цей проект окупиться нам за 2-3 роки», — розповідає Олег Балагура.

Олег Балагура, директор ДП ДГ «Шевченківське»

За словами директора, «Шевченківське» щороку реалізує від 850 відгодованих свиней та 2 тис. поросят за ринковою ціною. У планах підприємства — щомісяця ставити на опорос по 34 свиноматки та вирошувати по 300 і більше поросят.

Попри те, що весь ринок нині завмер через спалахи АЧС, у державному підприємстві докладають максимум зусиль для повної ізоляції від вірусу африканської чуми свиней. 

«Думаю, що з пакетом народовладдя, якщо ми приймемо його до кінця цього року, то, очевидно, що в 2020 р. цей референдум можна буде провести. Технологічно для всеукраїнського референдуму все, що нам потрібно, це винести питання, яке має затвердити Верховна Рада», — зазначив Роман Лещенко. Бічуч Олександр Засновник компанії «Агросвіт»

«В Україні свинарство в занепаді, а самих свиней повирізали й пустили на м’ясо. Той, хто почне його відроджувати, — буде у виграші! Зараз у «Шевченківському» закупили для маточника обладнання українського виробника і я переконаний, що багато хто захоче взяти на озброєння досвід цього господарства», — сказав під час презентації доктор сільськогосподарських наук, директор Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН Микола Роїк.

Про унікальність такого проекту як модернізація свиноферми в ДП ДГ «Шевченківське» також розповів заслужений машинобудівельник України, представник групи компаній «Брацлав» Петро Михайленко.

«Ми в Україні є провідною компанією, що виробляє і постачає обладнання для молочних ферм та свиноферм. І в 2019 році були реалізовані буквально одиниці таких проетків, як цей у Денихівці. Із упевненістю можу сказати, що це високий рівень свинокомплексу, представленого на нашому ринку»,  — наголосив Петро Михайленко.

Про невелике збільшення виробництва свинини в Україні говорить офіційна статистика. Так, у 2019 році обсяги виробництва свинини зросли принаймні на 4,8% до 281,7 тис. т, а багато країн, зокрема, Китай, цікавляться м’ясом свиней, виробленого в Україні.

Виконано за допомогою Disqus