Укрзалізниця змінить тарифи на перевезення зерна

2 березня 2020 1052 0
Укрзалізниця змінить тарифи на перевезення зерна
Kurkul.com

У стратегії розвитку АТ «Укрзалізниця» передбачено приведення до ринкових цін на перевезення. Про це йдеться в матеріалі на AgroPolit.com.

«Насьогодні вантажоперевізник покриває витрати на інші витрати компанії, як, наприклад, на пасажирський транспорт. Позитивна новина для бізнесу в цьому контексті, що у планах – розділити ці складові», — повідомили в «Укрзалізниці».

Однак чи не буде інших факторів, які тягнутимуть ціни догори, покаже час. Частка витрат на логістику в ціні зерна в Україні — одна з найвищих у світі, де витрати на логістику становлять  в середньому до 12% від ціни продукції, а в США — до 9%. Тоді як українським аграріям доводиться закладати на транспорт до 25-30%.

«Нині тарифна сітка перевезень побудована таким чином, що різні класи бізнесу платять різні тарифи», — розповів експерт у сфері транспортної інфраструктури та логістики Валерій Ткачов.

Зазначається, що представники металургії та будівництва платять тариф у 2-3 рази менший, аніж за перевезення зерна. Часто металургійні та будівельні вантажі возять за ціною навіть нижчою від собівартості для УЗ. А це 60% вантажів. Також збиткове пасажирське перевезення на 12 млрд грн щороку.

«Тому вантажоперевізник-аграрій платить за всі ці втрати ціною. Але це невигідно і для аграріїв і для УЗ – бо пересажуються на автомобільний та річковий транспорт і відбувається відтік вантажів», — додав Валерій Ткачов.

На тлі збиткових перевезень і невідповідності необхідності у капіталовкладеннях та отримання прибутку, зокрема від перевізників, в УЗ говорять про неактуальність стримування державою тарифів.

Виконано за допомогою Disqus