У посівах озимих культур активізувались шкідники

16 березня 2020 123 0

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, з настанням потепління у посівах озимих зернових та ріпаку зафіксовано відновлення живлення шкідників, інформує SuperAgronom.com.

Зазначається, що у південних областях Степу, подекуди Лісостепу та Поліссі, за позитивних температур, в посівах озимих зернових, розміщених після стерньових попередників, триває живлення личинок хлібної жужелиці, які за чисельності 0,2-2, макс. 4 екз. на кв.м (в осередках Запорізької та Херсонської обл.) пошкодили 3-9 макс. до 40% (Запорізька обл.) рослин. Личинки шкідника перебувають у другому та третьому віці (33-67%) тому період пошкодження посівів подовжується.

Читати за темою: Вчасна обробка посівів захистить від поширення шкідників

У південних областях у посівах зернових культур відмічається відновлення живлення гусениць озимої совки. У Запорізькій, Луганській та Сумській областях за прогрівання ґрунту активізувалось переміщення перезимувалих личинок ґрунтових шкідників у верхні шари ґрунту. Відмічається також вихід жуків піщаного мідляка та заселення ним прикрайових смуг озимих зернових. Скрізь існує ймовірність осередкових значних пошкоджень ярих зернових, сходів ранніх просапних культур.

Посіви озимого ріпаку з настанням тепла осередково в Запорізькій, Львівській, Одеській, Миколаївській Херсонській та Черкаській областях заселяють жуки прихованохоботників. За добу на жовту чашку-пастку, відловлюється 3-7 особини. Якщо впродовж трьох діб на пастку відловиться більше 10 жуків, то це вважається — масовий вихід прихованохобтників.

Одеській області проходить відродження капустяної попелиці. В крайових смугах полів Миколаївської області відмічено вихід піщаного мідяка.

Виконано за допомогою Disqus