Землі під лісосмугами будуть передаватися у постійне користування та оренду

20 березня 2020 14704 0
Землі під лісосмугами будуть передаватися у постійне користування та оренду
Kurkul.com

Земельні ділянки під полезахисними лісовими смугами, які обмежують масив земель с/г призначення, з 01.01.2019 р. стали комунальною власністю. Ці землі в оренду може отримати будь-яка фізична чи юридична особа, за умови, що в договір оренди включатиметься обов’язок доглядати за лісосмугою. Про це йдеться у матеріалі S&P Investment Management Agency «Правовий статус лісосмуг в Україні: як юридично рятувати нашу екологію» на LDaily, в рамках проєкту «Лісосмуги життя» від Peli can live.

Відповідно до ч.2 ст.124, ч.2 ст. 134 ЗК України, надання в оренду земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами, що обслуговують масив земель сільськогосподарського призначення, здійснюється без проведення конкурсу.

Відповідно до ч.3 ст. 124, ст.123 ЗКУ, земельна ділянка передається в оренду на підставі рішення органу місцевого самоврядування. Особа, яка бажає отримати ділянку в оренду, звертається до ОМС з клопотанням про надання дозволу на розроблення проєктної документації. Далі шукає землевпорядну організацію, яка розробить проєктну документацію.

Наступним етапом буде погодження проєкту відведення та отримання рішення про передання в оренду. Далі укладається договір оренди і відповідні відомості реєструються в реєстрах майнових прав.

У постійне користування землі передаються виключно спеціалізованим підприємствам комунальної та державної форм власності.

«Відповідно до ч.7 ст.371 Земельного кодексу України, земельні ділянки під полезахисними лісовими смугами, які обмежують масив земель с/г призначення, передаються у постійне користування державним або комунальним спеціалізованим підприємствам або в оренду фізичним та юридичним особам з обов’язковим включенням до договору оренди землі умов щодо утримання та збереження таких смуг і забезпечення виконання ними функцій агролісотехнічної меліорації», — зазначається у матеріалі.

Виконано за допомогою Disqus